Foto: AP/Scanpix

Bijušais Latvijas Ārpolitikas institūta vadītājs, Saeimas deputāts Atis Lejiņš (V) ceturtdien parlamenta ikgadējo ārpolitikas debašu laikā aicināja bijušajam ASV prezidentam Barakam Obamam piešķirt Triju Zvaigžņu ordeni.

"Ciešāka Ziemeļvalstu sadarbība starp tām valstīm, kuras jau ir NATO un tām, kuras vēl nav, ir ASV un Obamas nopelns. Tāpēc ierosinu: vai nebūtu arī mums jāpiešķir bijušajam ASV prezidentam Barakam Obamam mūsu valsts augstākais apbalvojums – Triju Zvaigžņu ordenis?" sēdes laikā aicināja Lejiņš.

"Atgādināšu, ka Obamas laikā ASV Kongress piešķīra vairāk nekā trīs miljardus ASV dolāru Ziemeļvalstu Baltijas un Polijas aizsardzībai uz trim gadiem," savu aicinājumu skaidroja Lejiņš.

Par ordeņu piešķiršanu ik gadu izlemj Valsts prezidenta kancelejas paspārnē esošais Ordeņa kapituls. Pieteikt pretendentus var Latvijas pilsoņi. Lejiņš sarunā ar portālu "Delfi" apliecināja, ka kopā ar domubiedriem arī pats ieplānojis kapitulam rosināt ordeņa piešķiršanu bijušajam ASV prezidentam.

Ar Triju Zvaigžņu ordeni apbalvo par sevišķiem nopelniem valsts labā. Šie nopelni var izpausties valsts, pašvaldības, sabiedriskajā, kultūras, izglītības, zinātnes, sporta vai saimnieciskajā darbā.

"Par nopelniem uzskatāms gan atsevišķs izcils darbs, gan ilgstoša, priekšzīmīga un panākumiem bagāta darbība, gan īpaši nopelni Latvijas neatkarības atjaunošanas periodā vai valsts tālākas nostiprināšanas laikā. Ar ordeni un tā goda zīmi var apbalvot fiziskās personas, arī militārpersonas un ārvalstu fiziskās personas," minēts kancelejas mājaslapā.

Ārpolitikas debatēm teksta un video tiešraidē iespējams sekot portālā "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!