Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācija (LEKA) atbalsta ierosinājumu noteikt pārejas periodu ciparu televīzijas apraides ieviešanai, kā arī piedāvā kā alternatīvu plānotajām valdības subsīdijām dekoderu iegādei ieviest kuponus mazturīgajiem, lai tie varētu izvēlēties sev piemērotāko televīzijas uztveršanas veidu.

Ja valsts budžetā tiek atrasts papildu finansējums valsts atbalstam televīzijas pakalpojumu pieejamības veicināšanai, asociācija piedāvā ieviest kuponus 40 latu apmērā, kurus maznodrošinātie iedzīvotāji varētu izmantot pēc savas izvēles pie jebkura televīzijas pakalpojuma sniedzēja, izmantojot vienu no iespējām – kabeļtelevīziju, satelīttelevīziju vai virszemes televīziju.

LEKA uzskata, ka pārejas periods jānosaka līdz 2011. gada 1.decembrim, teikts asociācijas paziņojumā. Tas dotu iespēju gan atbildīgajām institūcijām plašāk informēt sabiedrību, skaidrojot visas televīzijas uztveršanas iespējas – kabeļtelevīzija, satelīttelevīzija, virszemes televīzija, gan rast piemērotākos risinājumus televīzijas pakalpojumu nodrošināšanai maznodrošinātajiem.

LEKA izpilddirektore Inese Aleksandrova uzsver, ka "tehnoloģiju attīstība nedrīkst radīt apstākļus, kad daļa iedzīvotāju paliek bez iespējas skatīties sabiedrisko televīziju". "Tomēr jebkuram lēmumam, kas saistīts ar valsts finansiālu atbalstu televīzijas pieejamības veicināšanai, ir jābūt rūpīgi izvērtētam. Aicinām atbildīgās institūcijas neradīt negodīgas konkurences apstākļus, kuros vienam konkrētam uzņēmumam tiktu rādītas būtiskākas priekšrocības, salīdzinot ar citiem tirgus dalībniekiem," norāda Aleksandrova.
Jau ziņots, ka valdības koalīcija nākamnedēļ plāno lemt par atbalstu maznodrošinātajiem Latvijas iedzīvotājiem, lai nodrošinātu iespējas visiem Latvijas iedzīvotājiem ciparu formātā redzēt sabiedriskās televīzijas kanālus.

Digitālā TV ir skatāma tikai, iegādājoties televizoru ar MPEG-4 uztvērēju vai īpašu dekoderu. Tāpēc izskanējušas bažas, ka daudzas mājsaimniecības, īpaši maznodrošinātie, pēc pārejas uz ciparu TV varētu zaudēt iespēju skatīties sabiedrisko televīziju. Tomēr pašlaik valsts noslēgatis līgums ar "Lattelecom" neparedz iespēju maznodrošinātajiem kompensēt dekoderu iegādi.

Pāreju no analogās uz virszemes ciparu TV apraidi Latvijā realizē uzņēmums "Lattelecom" sadarbībā ar Latvijas Valsts radio un televīzijas centru (LVRTC), kurš ir šī projekta partneris infrastruktūras nodrošināšanā. Sākotnēji pāreju uz digitālo TV bija plānots realizēt līdz 2011.gada 1.decembrim, taču pērnā gada nogalē nolemts pāreju īstenot daudz īsākā laikā - jau šogad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!