Foto: LETA
Pēc sestdienas, 14. marta, Ministru kabineta ārkārtas un Krīzes vadības padomes kopsēdes lēmuma aizliegt visus organizētos publiskos pasākumus, bet neorganizētās pulcēšanās vietās ierobežot klātesošu skaitu līdz 50, Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) un Latvijas Romas katoļu baznīcas bīskapi vēlā sestdienas vakarā nākuši klajā ar aicinājumiem abu konfesiju piederīgajiem.

LELB arhibīskaps Jānis Vanags portālam "Delfi" norādīja, ka LELB Bīskapu kolēģija pēc valdības lēmuma izsūtījusi apkārtrakstu. Tajā norādīts, ka "izskanējusī informācija ir nedaudz neskaidri formulēta," taču apspriežoties bīskapu starpā un ar diecēžu kapituliem, nonākts pie šāda skaidrojuma: Sākot no sestdienas, 14. marta pulksten 23 un līdz Lieldienām dievkalpojumi ir atceļami. Mācītājiem jāpadomā, kā šajā laikā draudžu locekļiem palīdzēt kopt viņu ticības dzīvi."

Apkārtrakstā teikts: "Ikviens lai ir paklausīgs varām, kas valda. Jo nav valsts varas, kā vien no Dieva, un tās, kas ir, ir Dieva ieceltas. (Rom 13:1). Jēzus Kristus mīļotie brāļi, māsas un draudzes, mūsu tautai ir bijuši apspiestības laiki, kad ar šo apustuļa Pāvila norādījumu ir bijis grūti sadzīvot. Paldies Dievam, šodien tam varam paklausīt ar priecīgu sirdi, jo nupat izziņotie pulcēšanās ierobežojumi ir domāti mūsu veselības un dzīvības aizsargāšanai.

Izskanējusī informācija ir nedaudz neskaidri formulēta, taču apspriežoties bīskapu starpā un ar diecēžu kapituliem, pēc labākās apziņas, esam nonākuši pie šāda skaidrojuma:

1) Sākot no sestdienas, 14. marta pulksten 23 un līdz Lieldienām dievkalpojumi ir atceļami. Mācītājiem jāpadomā, kā šajā laikā draudžu locekļiem palīdzēt kopt viņu ticības dzīvi.

2) Dievnami var būt atvērti individuāliem lūdzējiem, taču jāraugās, lai tajos vienlaicīgi neatrastos vairāk par 50 cilvēkiem. Tomēr ir ieteicams, lai cilvēki pēc iespējas uzturētos mājās.

Tas mums ir grūts pārbaudījums, pretrunā dabiskajai ticības izjūtai, ka pārbaudījumu brīdī jāvienojas lūgšanās. Tomēr rīkosimies atbildīgi un aicināsim uz to savu draudžu ļaudis. Apdomāsim arī to, ka ar ticības paļāvību motivēta nepaklausība izraisīs ieļaunojumu pārējā sabiedrībā un noskaņos pret Baznīcu un tās vēsti. Labāk katrs savā vietā lūgsim mūsu Kungu par Latvijas zemi, tautu un baznīcu šajā piemeklējuma laikā.

Lai mīļais Dievs mūsu izglābj un pasargā!"

Latvijas Romas katoļu baznīcas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs portālam "Delfi" uzsvēra, ka svētās mises katoļu dievnamos svētdien tiks svinētas, bet jautājums par to, vai darba dienu dievkalpojumi valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā notiks vēl nav izlemts.

"Dārgie Kristum ticīgie!

Sekojot līdzi aktuālajai notikumu virzībai valstī, Romas katoļu Baznīcas Latvijā Bīskapu konference publicējusi jaunu paziņojumu saistībā ar dalību Svētajās Misēs:

14. martā valdība ir nolēmusi būtiski ierobežot jebkādu pasākumu rīkošanu, t.sk. pulcēšanos reliģiskās darbības veikšanai. Šis lēmums nozīmē, ka ticīgās tautas līdzdalība svētdienas un darbdienu dievkalpojumos līdz nākamajiem rīkojumiem būs iespējama neklātienē. To nodrošinās "Radio Marija Latvija", "Latgales radio" vai citi saziņas līdzekļi.

Rīt, 15. martā, "Radio Marija Latvija" nodrošinās dievkalpojumu tiešraidi pulksten 8, 11, 16 un 18, tāpat video tiešraidi pulksten 12 "Facebook" un "YouTube" kanālos nodrošinās Siguldas katoļu draudze. Informācija par turpmāko laiku sekos. Lūdzam izmantot šo iespēju un ņemt dalību dievkalpojumos, paliekot mājās.

Dievnami būs atvērti individuālai lūgšanai."

Latvijas pareizticīgā baznīca sestdien publiskoja Rīgas un visas Latvijas metropolīta Aleksandra aicinājumu pareizticīgo kristiešu draudzei, kurā viņš norāda, ka šīs konfesijas dievnami būs atvērti un dievkalpojumi notiks atbilstoši baznīcas nolikumam.

"Katram ticīgajam, apmeklējot baznīcu, pašam jāizlemj, vai viņš ar sirsnīgu lūgšanu, bijīgu mīlestību, dziļu ticību, ar lielu cerību un bez šaubīšanās skūpstīs ikonas, krustu un citus svētumus, kā tas parasti tiek darīts, vai tikai palūgsies to priekšā," norādīts paziņojumā., kurā metropolīts Aleksandrs arī atgādina, ka "nav pieļaujami vieglprātīgi attiekties pret koronavīrusa infekciju, neievērot ārstu ieteikumus, ignorēt profilaktiskos pasākumus, pakļaujot inficēšanās briesmām sevi un apkārtējos".

Tāpēc Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Sinode "aicina stingri ievērot un īstenot profilaktiskos un sanitāri higiēniskos noteikumus draudzēs un klosteros, kurus rekomendē Veselības ministrija, Slimību profilakses un kontroles centrs un citas Latvijas Republikas institūcijas. Personām ar infekcijas saslimšanas pazīmēm vai kurām ir bijuši kontakti ar saslimušajiem, jāatturas no dievnamu apmeklējuma. Šiem cilvēkiem uzcītīgāk jālūdzas mājās".

Jau vēstīts, ka, lai būtiski ierobežotu iedzīvotāju kustību, Latvija slēdz savas robežas pasažieru pārvadājumiem pa sauszemi un gaisu, kā arī aizliedz publiskos pasākumus un ierobežo izklaides vietas, kurās vienlaikus ir vairāk par 50 cilvēkiem, sestdien nolemts Ministru kabineta ārkārtas un Krīzes vadības padomes kopsēdē.

Amatpersonu paziņojumu, ar ko tās nāca klajā pēc kopsēdes, iespējams noskatīties šeit:

Visā Latvijā saistībā ar "Covid-19" izplatīšanos 12. martā izsludināta ārkārtas situācija, kas būs spēkā līdz Lieldienām.

Tāpat paplašināts "Covid-19" skarto valstu saraksts, uz kurām ir attiecināti īpaši piesardzības pasākumi.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītajai slimībai. Tā nodēvēta par "Covid-19". Jaunais nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Atgādinām, ka pats koronavīruss nav nekas jauns – tā ir jau zināma vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tomēr pērn rudenī identificētais ir pavisam jauns koronavīrusa paveids – SARS-CoV-2. "Covid-19" ir šī vīrusa izraisītā slimība. Iepriekš nopietnus saslimšanas gadījumus izraisījis SARS koronavīruss jeb SARS-CoV, kura rezervuārs dabā ir civetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi. "Covid-19" infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!