Bijušais Valmieras draudzes mācītājs un agrākais baznīcas pārvaldītā uzņēmuma SIA "Svētā Sīmaņa pastorāts" valdes priekšsēdētājs Valters Korālis baznīcas īpašumus apsaimniekojis savtīgu interešu vadīts, piektdien paziņoja Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca.
Latvijas Evanģēliski luteriskās baznīcas (LELB) Virsvalde pārbaudē secinājusi, ka Korālis vienlaikus esot gan Valmieras Sv. Sīmaņa mācītājs, gan draudzes īpašumu apsaimniekotājs ir bijis interešu konfliktā un vienpersoniski uzurpējis visu varu. Tādējādi pārējai draudzei nav bijis iespēju ietekmēt draudzē pieņemtos lēmumus, portālu "Delfi" informēja LELB.

LELB uzsver, ka Korālis slēdzis draudzei neizdevīgus līgumus ar SIA "Sv. Sīmaņa pastorāts". Tajos "draudzei ne pie kādiem apstākļiem nav paredzētas tiesības tos vienpusēji izbeigt". Tāpat bijis noslēgts ilgtermiņa bezprocentu aizdevums uzņēmumam no draudzes, kā arī neesot noteikti konkrēti īpašumu apsaimniekošanas uzdevumi. Pēc LELB teiktā, uzņēmuma statūti paredz to, ka draudze bez uzņēmuma līdzīpašnieka Korāļa, kurš joprojām ir minētās SIA valdes priekšsēdētājs un 49% daļu īpašnieks, piekrišanas nevar pieņemt nevienu būtisku lēmumu attiecībā uz tās uzņēmuma darbību.

Bez tam saskaņā ar vienu no noslēgtajiem nomas līgumiem draudzei ir jāmaksā ikmēneša maksa par 2007. gada automašīnas izlaiduma "Volvo XC 90" izmantošanu, ar kuru ikdienā braucis pats Korālis.

Tāpat pēc Korāļa spiediena draudzi agrāk bija pametuši daudzi tās loceķļi. Lai noskaidrotu esošo situāciju, LELB Kapituls piektdien arī izlēma atstādināt tās pašreizējo draudzes padomi, kuras sastāvā esot palikuši Korāļa atbalstītāji, un iecelt pagaidu vadību.

LELB atgādina, ka Korāli no baznīcas izslēdza 5. februārī, jo viņš dzīvojis garīdzniekam neatbilstošu dzīvesveidu.Tomēr šī nav pirmā reize, kad baznīca un Korālis, kurš ir arī sertificēts namu apsaimniekotājs, nonāk konfliktā.

Jau ziņots, ka LELB atstādināja Korāli no Valmieras Sv. Sīmaņa draudzes mācītāja amata par amorālu un garīdznieka cieņai neatbilstošu dzīvesveidu. Savukārt Korālis savu atcelšanu saistīja ar abu pušu domstarpībām par LELB īpašumu apsaimniekošanu. Baznīca vēlas pārdot sev piederošos īpašumus 20 miljonu latu vērtībā un lielāko daļu naudas pārskaitīt ASV Misūri sinodei, tādējādi gūstot peļnu no noguldījumiem. Savukārt Korālis kritizē šādu soli, jo, pirmkārt, baznīcai pašai ir jāapsaimnieko savi īpašumi, gūsot peļnu no dažādiem darījumiem, otrkārt, ASV ir nedroši ieguldīt naudu, jo tur patlaban esot nekustamo īpašumu tirgus krīze. Viņš baznīcai arī pārmeta pārlieko birokrātismu, taču noliedza, ka pārmetumu pamatā ir atriebība par atcelšanu no mācītāja amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!