Piemērojot apcietinājumu Ventspils mēram Aivaram Lembergam, kurš ir apsūdzēts vairākos smagos noziegumos, ir pārkāpti vairāki Eiropas Cilvēktiesību konvencijas panti, portālu "Delfi" informēja viens no apcietinātā Ventspils mēra advokātiem Armands Šūmanis. Lemberga advokāti tuvākajā laikā plāno gatavot sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesai.
Lemberga advokāti, veicot viņa aizstāvību kriminālprocesā, pēc klienta pieprasījuma konsultējušies ar pazīstamiem Eiropas ekspertiem cilvēktiesību jomā, kuriem ir ilggadēja pieredze, pārstāvot sūdzību iesniedzējus Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Ir pamats uzskatīt, ka piemērojot apcietinājumu Lembergam, pārkāpta Eiropas Cilvēktiesību konvencijas 5.panta 1.daļa, kas nosaka, ka ikvienam ir tiesības uz brīvību un drošību. Izplatītajā paziņojumā norādīts, eksperti uzskata, ka pārkāpta ir arī Konvencijas 5.panta 2.daļa, kas ir saistīta ar sacīkstes principa neievērošanu pirmās instances tiesā lemjot jautājumu par turpmākā apcietinājuma piemērošanas lietderību, kā arī sūdzību izskatīšanā augstākā tiesu instancē, kas, iespējams, ir Konvencijas 5.panta 4.daļas pārkāpums.

Pēc iepazīšanās ar procesuālajiem dokumentiem un Latvijas likumdošanu, eksperti sniegs atzinumu par pieļautajiem Konvencijas pārkāpumiem, kam jau tuvākajā laikā sekos sūdzības iesniegšana Eiropas Cilvēktiesību tiesā, informēja advokāts.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka Rīgas Centra rajona tiesas pēc prokuratūras lūguma 14.martā Lembergam kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Ventspils mēram izvirzītas vairākas smagas apsūdzības, tostarp naudas atmazgāšanā, kukuļdošanā un īpašuma neuzrādīšanā.

Līdz šim advokātu centieni panākt Lemberga atbrīvošanu nav vainagojušies panākumiem. Tiesas vairākkārt noraidījusi piedāvājumu apcietinājumu aizstāt ar mājas arestu vai drošības naudu viena miljona latu apmērā.

Tā dēvētajā Ventspils amatpersonu lietā aizdomās par kukuļdošanu un naudas atmazgāšanu ietilpst jau apsūdzētās un aizdomās turamās personas – Ventspils mērs Aivars Lembegs, a/s "Ventspils nafta" padomes priekšsēdētājs Mamerts Vaivads, a/s "Ventamonjaks" padomes priekšsēdētājs Krists Skuja, Ventspilī praktizējošais advokāts Gints Laiviņš-Laivenieks un komandītsabiedrības "Ventspils ekspedīcija loģistika KS" darbiniece Gita Grasmane. Aizdomas par vairāku noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu tiek turēts arī Ventspils uzņēmējs Ansis Sormulis un Laimonis Junkers, kurš ir izsludināts starptautiskā meklēšanā.

Šobrīd apcietinājumā atrodas Sormulis un Lembergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!