Foto: LETA
Ventspils mēra Aivara Lemberga advokāts Raimonds Krastiņš uzskata, ka liecības, kas publiskotas žurnālista Lato Lapsas izdotajā rokasgrāmatā "Kā nozagt miljardu?", vairs nav izmantojamas Rīgas apgabaltiesā izskatāmajā kriminālprocesā pret Aivaru Lembergu, Anriju Lembergu un Ansi Sormuli.

Lūgumu atzīt grāmatā publiskoto liecību izmantošanu par nepieļaujamu Krastiņš piektdien pieteica Rīgas apgabaltiesā. "Tās liecības, kas ir publiskotas, manā skatījumā, vairs nav izmantojamas," norādīja advokāts, skaidrojot, ka iepazīšanās ar grāmatā publicētajām liecībām var ietekmēt citu liecinieku liecības, tādējādi tās vairs nebūtu pietiekami objektīvas.

Piesakot savu lūgumu, Krastiņš tiesai iesniedza arī pašu rokasgrāmatu "Kā nozagt miljardu?", lai uzskatāmi parādītu, kādas tieši liecības grāmatā ir publiskotas. Vienlaikus advokāts lūdza tiesu, taisot spriedumu šajā krimināllietā, pieņemt blakuslēmumu, lai tiktu izvērtēta prokuroru rīcība pirmstiesas izmeklēšanas procesā saistībā ar iespējamu neizpaužamu ziņu izpaušanu.

Likums nosaka, ka procesa virzītājam ir jārūpējas par to, lai no lietas materiāliem netiktu izpausta neizpaužama informācija, skaidroja advokāts.

Par Krastiņa pieteiktajiem lūgumiem pārējie procesa dalībnieki šodien vēl neizteicās, bet, visticamāk, šāda iespēja viņiem tiks dota nākamajā tiesas sēdē, kas plānota otrdien, 21.septembrī, plkst.11, pastāstīja advokāts.

Kā ziņots, Aivaru Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem. Šajā lietā apsūdzēts arī Ventspils mēra dēls Anrijs Lembergs un uzņēmējs Sormulis. Visi apsūdzētie nesaprot un neatzīst viņiem uzrādītās apsūdzības.

Lietā aptuveni 140 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, kurus prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009.gada 20.augustā. Lietas sarežģītības dēļ tagad to izskata tiesneši Boriss Geimans, Ligita Kuzmane un Irīna Jansone, bet par rezerves tiesnesi noteikta Ārija Ždanova.

Iepriekš lietu kopš 2009.gada 16.februāra izskatīja Geimans ar tiesu piesēdētājiem, bet tiesu piesēdētāju institūts no 2009.gada 1.jūlija tika likvidēts, un toreizējais tiesas sastāvs līdz sprieduma taisīšanai netika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!