Foto: DELFI

No amata atstādinātais Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ceturtdien, 3.janvārī, saņēmis visu morālā kaitējuma atlīdzību no valsts kopumā 7257 latu apmērā saistībā ar tā saukto Grinberga lietu, informēja Lembergs.

Kā ziņots iepriekš, pērnā gada 22.novembrī Tieslietu ministrija (TM) no Finanšu ministrijas (FM) izpildei saņēma Augstākās tiesas (AT) spriedumu Grinberga lietā. Savukārt 20.novembrī Ministru kabinets apstiprināja rīkojumu "Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem"".

Brīdī, kad TM saņēma spriedumu izpildei, tika gaidīts FM rīkojums par līdzekļu piešķiršanu. Līdz ar to FM vērsās tiesā ar lūgumu par sprieduma izpildes atlikšanu. Tas tika atlikts līdz šī gada 1.janvārim.

TM decembra sākumā tika saņemti finanšu līdzekļi, un, pamatojoties uz Lemberga advokātes Guntas Kuzmanes iesniegumā izteikto lūgumu, TM nekavējoties izpildīja spriedumu un atlīdzināja Lembergam ar tiesas spriedumu piedzīto morālo kaitējumu 3000 latu un tiesāšanās izdevumus 150 latu apmērā.

Jau ziņots, ka pagājušā gada 6.novembrī likumīgā spēkā stājās tiesas spriedums tā dēvētajā Grinberga lietā. Ar to tika nolemts piedzīt no Latvijas valsts par labu Lembergam atlīdzību - kopumā 7257 latus, tai skaitā par morālo kaitējumu, par tiesāšanās izdevumiem, samaksātajām valsts nodevām un pretapelācijas sūdzības iesniegšanu.

AT Civillietu tiesu palāta 2011.gada 21.jūnijā par labu Lembergam viņa prasītās viena miljona latu morālā kaitējuma kompensācijas vietā piedzina 3000 latu atlīdzību.

Kā ziņots, prasību pret valsti Ģenerālprokuratūras un FM personā Lembergs tiesā iesniedza 2008.gada septembrī, prasot morālā kaitējuma kompensāciju par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) "izmeklētāju un prokuroru nelikumīgajām darbībām".

"Grinberga lietas kriminālprocesa ierosināšana un virzības gaita kopš tā sākuma 2005.gadā bija tiesiski nepamatota un partijas "Jaunais laiks" valdes locekļa, toreizējā ekonomikas ministra Krišjāņa Kariņa iniciēta," iepriekš norādīja Lembergs.

Visas trīs Latvijas Republikas tiesu instances - Kuldīgas rajona tiesa, Kurzemes apgabaltiesa un Augstākās tiesas Senāts - Lembergu atzina par nevainīgu celtajās apsūdzībās un pilnībā attaisnoja. "Savukārt Ģenerālprokuratūra kriminālprocesa virzības gaitā pat necentās atjaunot tiesiskumu, bet līdz pat pēdējai instancei uzturēja savu absurdo apsūdzību," skaidroja Lembergs.

"Biju ar mieru no kompensācijas atteikties, par to saņemot Ģenerālprokuratūras atvainošanos. Taču acīmredzot samaksāt nodokļu maksātāju naudu šai institūcijai ir vieglāk nekā atvainoties par tās prettiesisko darbību," atzina Lembergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!