Pirmdien, 22. februārī Rīgas apgabaltiesa pasludināja saīsināto spriedumu Ventspils mēra Aivara Lemberga jeb tā dēvētajā Ventspils amatpersonu lietā. 16.00 šo spriedumu iztirzāja raidījums "Spried ar Delfi" – prokuroru Juri Jurisu, kurš bija viens no apsūdzības uzturētājiem, iztaujāja Aigars Lazdiņš un "Delfi" žurnālists Kārlis Arājs.

Pirmās instances tiesa Ventspils mēram Aivaram Lembergam piesprieda piecus gadus ilgu cietumsodu, mantas konfiskāciju un naudas sodu 20 tūkstošu eiro apmērā. Raidījumā Juris Juriss precizēja, ko domājis, sakot, ka Lembergam piemērotā mantas konfiskācija uzskatāma par vērienīgāko Latvijas vēsturē – prokuratūras aplēses liecina, ka politiķim piederošās kustamās un nekustamās mantas kopējā vērtība ir vairāki simti miljonu eiro. Juriss gan norādīja, ka precīzu Lembergam piederošo konfiscējamo aktīvu vērtību aplēst ir visai sarežģīti, jo tādu aktīvu kā akciju un kapitāldaļu vērtība ir mainīga.

Piedāvājam noskatīties raidījuma nozīmīgākās epizodes:

Apsūdzības uzturētājs skaidroja iemeslus, kādēļ pēc vairāk nekā dekādi ilgušās lietas izskatīšanas pirmajā instancē prokuratūra lūdza Aivaru Lembergu apcietināt tiesas zālē – .

Juriss arī komentēja pirmajā instancē notiesātā Lemberga iespējamo kandidēšanu šā gada jūnija sākumā paredzētajās pašvaldību vēlēšanās – .

Atbildot uz jautājumu par lietā konfiscējamo aktīvu apjomu šobrīd, prokurors Juriss norādīja, ka aktīvu pieaugumu vai kritumu kalkulēt nav tiesneša vai prokurora uzdevums – .

"Delfi" žurnālists Kārlis Arājs: Lemberga process – labākais, kas noticis ar Latvijas tiesu sistēmu – .

Prokurors Juriss noraida pārmetumus, ka daļa vainas lietas novilcināšanā būtu jāuzņemas prokuratūrai, jo prokuratūra vairākkārtīgi mainījusi apsūdzības – .


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!