Par spīti atsevišķiem mēģinājumiem saistīt Aivaru Lembergu saistīt ar Tieslietu ministrijas (TM) izstrādātajiem un Saeimas Cilvēktiesību komisijas trešdien noraidītajiem likuma grozījumiem, kas liegtu publiskot jebkādus tiesas procesa materiālus pirms sprieduma pieņemšanas, "mans viedoklis šajā jautājumā ir radikāli atšķirīgs un solidārs ar jau izteiktajām bažām un noraidošo attieksmi pret konkrētās likumdošanas iniciatīvas būtību un atbildības sadalījumu", paziņojis Aivars Lembergs.
Ventspils mērs savā paziņojumā apgalvo, ka to apliecina arī viņa paša rīcība tiesvedības laikā: tieši pats Lembergs, būdams apsūdzētais, visaktīvāk atbalstīju pozīciju tiesas sēdē šī gada 16. februārī par tiesvedības procesa maksimālu atklātumu, ieskaitot atļauju to filmēt un fotografēt, pirms tiesneša galīgā lēmuma pieņemšanas šajā jautājumā. Pret to gan iebilda cietušie un prokurori.

Tāpat, lai arī atsevišķos medijos ilgākā laika periodā selektīvi tika nopludināti un publiskoti krimināllietas materiāliem pievienoti, bet ar krimināllietas būtību un laika periodu nesaistīti izvilkumi un dažādas to spekulācijas, Lembergs ir vērsies ar prasību Rīgas apgabaltiesā par kaitējuma atlīdzināšanu pret četrām fiziskām personām, starp kurām trīs ir prokurori, taču nav vērsies ne pret vienu no medijiem.

Lembergs apgalvo, ka minēto grozījumu likumā "Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem" iniciatoru mērķis esot vispirms radīt iespēju selektīvi nopludināt krimināllietas materiālus, turklāt tādus, kuriem nav nekāda sakara ar izskatāmās lietas būtību, un pēc tam radīt likumā noregulētu aizlieguma sistēmu un pārdalīt atbildības sfēras.

"Uzskatu, ka, par tādu datu vai informācijas aizsardzību un izpaušanu, atbildīgām ir jābūt tās publiskās varas iestāžu amatpersonām, kuru rīcībā šādi dati vai informācija ir saskaņā ar to kompetenci un noteikto regulējumu Latvijas Republikas likumos. TM iecerētie grozījumi bija kārtējais mēģinājums vēl vairāk pastiprināt prokurora amata bez-atbildības robežas un padarīt par vainīgiem žurnālistus, kuru uzdevums un pienākums ir nodrošināt sabiedrības tiesības zināt un būt informētiem", teikts Ventspils mēra paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!