Foto: DELFI
Ventspils mērs Aivars Lembergs brīnās, ka Apvienotās Karalistes tiesā prasība ierosināta par 135 miljonu ASV dolāru (66,7 miljonu latu) piedziņu, nevis lielāku summu.

"Ja ir ierosināta prasība par 135 miljoniem [ASV dolāru], brīnos, ka tik vien, jo bija saskaitīts, ka [Oļegs] Stepanovs bija nozadzis aptuveni 180 miljonus latu," piektdien žurnālistiem sacīja Lembergs.

Lūgts komentēt Anglijas tiesā sākto tiesvedību, Ventspils mērs pastāstīja, ka 2004.gada beigās Latvijas kuģošanas kompānijas "Latvijas kuģniecība" (LK) iekšējā audita komisija, kurā darbojās arī viņa dēls Anrijs Lembergs, pārbaudot, kā LK valde padomes kontrolē veic kompānijas kuģu fraktēšanu jeb izīrēšanu, cik izdevīgi tiek slēgti līgumi par kuģu apgādi un remontiem, konstatēja, ka šie līgumi tiek slēgti apzināti neizdevīgi LK par daudz zemākām frakta likmēm nekā tirgū, savukārt kuģu remontu līgumi – daudz dārgāk, nekā tam vajadzētu būt un kādas ir vispārpieņemtās kuģu remonta izmaksas pasaulē. Komisija ziņoja LK valdei un padomei par atklātajiem būtiskajiem trūkumiem, bet ne valde, ne padome nereaģēja.

Pēc Lemberga klāstītā, 2005.gada februārī LK sapulce nolēma nomainīt visu LK padomi, kuras faktiskais līderis bija Stepanovs, un jaunievēlētā padome nomainīja LK valdi – no pieciem cilvēkiem tika nomainīti trīs, kas atbildēja par komercdarbību, tostarp fraktēšanu un remontdarbiem. "Tas bija [Valērijs] Godunovs, komercdirektors, ļoti tuvs Stepanova cilvēks, [Aivars] Enkuzēns un [Alvis] Akmens. Kā apgalvo tie, kas tagad par to raksta, tika ievēlēti Lembergam pietuvināti cilvēki. Un valdē arī it kā Lembergam pietuvināti cilvēki. LK valde vērsās policijā ar lūgumu sākt kriminālprocesu par atklātajiem LK izzagšanas faktiem. Policija sāka kriminālprocesu. Šis process nav pabeigts. Un, kā var redzēt publiskajā telpā, šajā krimināllietā aizdomās turamie ir Stepanovs, Akmens, Enkuzēns, Godunovs un vēl kaut kādi divi cilvēki. Es tur pašlaikrīd neesmu nekas – ne liecinieks, ne aizdomās turamais vai apsūdzētais," viņš uzsvēra.

Pēc Lemberga teiktā, vienlaicīgi LK iesniedza tiesā prasību pret piecām Stepanova un, kā viņa advokāts Mārtiņš Kvēps atzinās, arī Igora Skoka, Genādija Ševcova un Olafa Berķa firmām, lai atgūtu nozagto naudu. "Tā kā no naudas pārskaitījumiem, kas ir angļu tiesas rīcībā, bija redzams, ka naudas gala saņēmējs ir Stepanovs, tad LK vērsās arī pret Stepanovu personīgi. Tad, kad Stepanovam vajadzēja sniegt paskaidrojumus vai liecības zem zvēresta Anglijas tiesā, šo pienākumu viņa, Skoka, Ševcova, Berķa vārdā veica Kvēps, un savā liecībā tā vienkāršoti un ļoti īsi viņš pateica to, ka, jā, tik tiešām, viņa klienti ir nodarbojušies ar kuģniecības izzagšanu, bet, lūk, nevis vieni paši, bet kopā ar Lembergu un Lemberga vadībā, kas, protams, ir absolūti meli, jo es no šīm darbībām, paldies Dievam, neesmu saņēmis nevienu santīmu, nevienu centu, un man ar šīm kompānijām nav neviena sakara," paskaidroja Lembergs.

Mērs sacīja, ka tad, kad nomainījās LK valde 2010.gada decembrī, LK meitasuzņēmuma "Ventspils nafta" lielākais īpašnieks "Vitol" vērsies pie viņa ar vairākiem lūgumiem, lai piesedz viņu intereses Latvijā, kas, pēc Lemberga teiktā, "faktiski saistītas ar zādzībām, ko viņi veic "LatRosTrans", LK un "Ventspils naftas terminālī".

"Es viņiem atteicu šādu palīdzību, jo bija vairāki iesniegumi no VN akcionāriem par to, ka tur notiek nelikumības. Un tad jau viņi mani brīdināja, ka, pamatojoties uz Kvēpa liecību, iesniegs prasību pret mani. Kā pret Stepanovu, tāpat arī pret mani. Es pateicu, ka man ar to nav nekāda sakara. Bet, neskatoties uz to, viņi prasību iesniedza, balstoties uz Kvēpa liecību, kurš pārstāvēja Stepanova intereses šajā tiesā," norādīja Lembergs.

Tā kā tā bija mantiska prasība, tiesai tika lūgts arī mantisks nodrošinājums. "Nu, lūk, viņi [pieteicēji] iesniedza [aktīvu] sarakstu, kā viņi paši to saprot," piebilda Lembergs.

Pēc mēra teiktā, šī lieta Anglijas tiesā "nav skatīta nevienu minūti pēc būtības, un jebkuras spekulācijas par to, ka šis lēmums mani kaut kā aizskar un rada problēmas, ir blefs".

Lembergs pauda pārliecību, ka politiskie pretinieki šādu notikumu centīsies izmantot savās politiskajās interesēs. "Es tur nesaskatu neko ārkārtēju, nekādu pārsteigumu. Normāla politiska cīņa. Bet vēlreiz atkārtoju – man ne ar kādiem kuģniecības fraktiem nav bijis nekāda sakara un es nevienu santīmu savā kabatā, paldies Dievam, neesmu iebāzis. Bet ir pierādījumi par to, kurš ir iebāzis, jo bankas izdrukas Anglijas tiesā ir. Ja es būtu saņēmis kādu naudiņu, tad būtu problēmas ne tikai saistībā ar šo prasību, bet arī saistībā ar nodokļiem," viņš norādīja.

Zvērināts advokāts Uģis Grūbe, kurš Latvijas tiesā pārstāvēja pieteicējus sacīja, ka Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmums ir izpildāms nekavējoties, neskatoties uz to, ka tas ir pārsūdzams. "Cik lielā mērā lēmumu izpildīs, tas ir atkarīgs no tā, kā tiesu izpildītājam veiksies," viņš sacīja.

Jau vēstīts, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa atzinusi Apvienotās Karalistes Augstās justīcijas tiesas Karalienes tiesas departamenta komerctiesas lēmumu lietā pret Lembergu. Saskaņā ar lēmumu Lielbritānijas komerctiesa izdevusi līdzekļu iesaldēšanas rīkojumu, atbilstoši kuram Lembergs nedrīkst jebkādus savus Anglijā vai Velsā atrodošos aktīvus ar vērtību līdz 135 miljoniem ASV dolāru izvest no Anglijas un Velsas vai jebkādā veidā atbrīvoties no tiem, rīkoties ar tiem vai samazināt to vērtību. Lembergs nedrīkst arī jebkādā veidā atbrīvoties, rīkoties vai samazināt vērtību jebkuriem tā aktīviem neatkarīgi no tā, vai tie atrodas Anglijā un Velsā vai ārpus Anglijas vai Velsas, līdz tādai pašai vērtībai.

Lēmumu var pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā, iesniedzot blakus sūdzību Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!