Latvija ir kļuvusi par vietu, kurā par ietekmi cīnās divi oligarhi - ASV miljardieris Džordžs Soross un Krievijas vajātais uzņēmējs Boriss Berezovskis, uzskata Ventspils mērs Aivars Lembergs.
Šādu viedokli otrdien žurnālistiem pauda Lembergs, komentējot pēdējā laika notikumus ap Berezovska vizītēm Latvijā un viņa iekļaušanu nevēlamo personu sarakstā.

Lembergs uzskata, ka Berezovskis Latvijai nevēlamo personu sarakstā iekļauts, lai nepalielinātos viņa ietekme un nesamazinātos Sorosa ietekme.

“Lai aizsargātu Sorosa intereses, tika pieņemts lēmums Berezovski juridiski attālināt no cīņu vietas, ko sauc par Latviju,” sacīja Ventspils mērs.

Lembergs uzskata, ka lielākā daļa Latvijas politiskās elites ir noslēguši neformālu sadarbības vienošanos ar Sorosu.

“Soross Latvijā ir izveidojis ļoti spēcīgu, labi finansētu, ar labiem kadriem nodrošinātu Latvijas sabiedrības, valstsvīru, tiesībaizsargājošo iestāžu ietekmēšanas vidi, un pašlaik Soross ir guvis uzvaru,” teica Lembergs.

Pašvaldības vadītājs piebilda, ka “skatīties uz notikumiem Latvijā, nevērtējot Sorosa un Berezovska intereses, nav iespējams”.

Lembergs aicināja pievērst uzmanību tam, ka Soross ir “persona non grata” Lielbritānijā, kas savukārt devusi politisku patvērumu Berezovskim, bet Lielbritānija ir viena no Latvijas tuvākajiem sabiedrotajiem starptautiskajā politikā.

“Tajā pašā laikā Sorosam Latvijas augstākās amatpersonas pasniedz augstāko valsts apbalvojumu, bet Berezovskim liedz iebraukt Latvijā,” norādīja Lembergs.

“Šo neloģisko situāciju var skaidrot tikai no skatpunkta “savējais un svešais”, kārtīgāk paskatoties uz prokuratūras, Drošības policijas, Satversmes aizsardzības biroja, arī Valsts prezidentes un lielā mērā parlamenta un Ministra kabineta darbību,” ir pārliecināts Lembergs.

Ventspils mērs uzskata, ka abu oligarhu cīņa Latvijā atklāj viņu piekritējus mūsu valstī. Piemēram, Einara Repšes (JL) pozīciju vājināšanos valstī un partijā Lembergs saista ar to, ka Repše kļuvis mazāk ietekmējams no Sorosa puses, jo “pats un viņam tuvu stāvošais Dans Titavs skaidri parādījis sadarbību ar cilvēkiem, kas pārstāv Berezovska intereses Latvijā”.

Pēc Lemberga domām, Latvija ir “Sorosa meitasuzņēmums”.

“Bet galvenais, ka ir pieņemts lēmums, ka cīņas nebūs, ir pieņemts viena oligarha monopols, ko varētu saukt arī par varas diktatūru,” sacīja Lembergs.

Viņš apgalvoja, ka nekad nav ticies ar viņiem, “pat ne tuvumā stāvējis” nevienam no abiem - ne Berezovskim, ne Sorosam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!