Ventspils mērs Aivars Lembergs aicina Ģenerālprokuratūru lemt par kriminālprocesa sākšanu pret bijušo aizsardzības ministru, “Jaunā laika” līderi Einaru Repši par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonas tīšu bezdarbību, informēja Ventspils domē.
Ģenerālprokuroram Jānim Maizītim adresētajā vēstulē Lembergs aicinājis sākt kriminālprocesu par Repšes rīcību, nepildot 2004.gadā noslēgto domes un Aizsardzības ministrijas līgumu par Ventspils sporta centra līdzfinansējumu.

Līgums noslēgts saskaņā ar valdības novembra rīkojumu, kurā ministrijai uzdots noslēgt līgumu ar Ventspili par Sporta centra izveides līdzfinansējumu un centra turpmāku izmantošanu Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām. Līgumā noteikts, ka sporta centrs tiks izmantots Ventspils Pirmās ģimnāzijas un Centra pamatskolas un kā arī Nacionālo bruņoto spēku un Aizsardzības ministrijas vajadzībām.

Repše pērn 25.februārī izdeva rīkojumu ar kuru atteicis turpināt līguma izpildi. “Uzskatāms, ka Repše ir vienpusēji, prettiesiski, pārkāpjot likumdošanas normas, atkāpies no tiesīgi noslēgtā līguma izpildes,” uzsver Lembergs, norādot, ka līguma darbības laikā nav stājušies spēkā nekādi likumi, kas kādu no pusēm atbrīvotu līguma izpildes.

Ventspils mērs uzskata, ka Repše ar tīšām darbībām pārkāpis Valsts pārvaldes iekārtas likuma noteikumus par dokumentu hierarhisko kārtību. “Šādās mērķtiecīgās un apzinātās rīcībās ir saskatāma valsts pārvaldes iekārtas apzināta pārkāpšana,” iesniegumā prokuroram uzsvēris Lembergs.

Iesniegumā uzsvērts, ka bijušā ministra rīcības rezultātā pašvaldībai radies būtisks kaitējums, jo projekta sagatavošanā līdz šim jau ieguldīti ievērojami finansu līdzekļi –16 200 lati Ventspils domes līdzekļu un 60 000 lati valsts piešķirtā līdzfinansējuma.

“Neturpinot projektu, šīs izmaksas būtu uzskatāmas par valsts un pašvaldības finanšu līdzekļu izšķērdēšanu," uzskata Lembergs. Viņaprāt, Repše rīkojies pret iedzīvotāju interesēm.

Lai izpildītu sadarbības līguma saistības, Ventspils dome nosūtījusi Aizsardzības ministrijai vēstuli, kurā lūgusi sniegt atbildi par līdzfinansējuma piešķiršanu, lai pašvaldības budžetā varētu pamatoti paredzēt domes līdzfinansējumu sporta centra būvniecībai. Tomēr arī uz atkārtotiem domes iesniegumiem ministrija nav atbildējusi.

Ventspils mērs tāpat vērš uzmanību uz projekta novilcināšanas rezultātā radītajiem zaudējumiem, kas saistīti ar būvniecības izmaksu palielināšanos. Zaudējumi prognozējami 207 000 latu gadā.

“Ja valsts un pašvaldība šādā veidā izturēsies pret saviem iedzīvotājiem un potenciāliem vēlētājiem, tad grūti būs ieaudzināt jaunajai paaudzei patriotismu un cieņu pret savu valsti, jo ar iepriekš minētajām darbībām, kā arī apzināto bezdarbību partijas "Jaunais laiks" pārstāvji, apzināti ignorējot ne tikai pašvaldības, bet arī visas valsts iedzīvotāju tiesības un intereses, grauj uzticību Latvijai kā demokrātiskai republikai,” uzskata Ventspils pašvaldība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!