Foto: DELFI
"Ne dēls, ne meita, ne vēl jo vairāk znots nav mani ģimenes locekļi", šādu viedokli svētdien intervijā LTV raidījumam "de facto" pauda Ventspils mērs Aivars Lembergs, komentējot viņa iespējamo atrašanos interešu konfliktā, šā gada novembrī Ventspils brīvostas valdei lemjot par līguma slēgšanu ar Lemberga dēlam un znotam daļēji piederošo kompāniju "Baltimar VT".

"de facto" vēsta, ka šā gada oktobrī Ventspils brīvostas valde, kurā darbojas arī Lembergs, nolēma slēgt līgumu par marķētās dīzeļdegvielas piegādi brīvostas kuģiem ar iepriekš izsludinātā konkursa uzvarētāju SIA "Sumata". Kompānijas piedāvātā cena bija lētākā – 707 136 lati. Tomēr neskaidru iemeslu dēļ "Sumata" no darījuma pēkšņi atteicās un pie kārotā līguma tika nākamais pretendents "Baltimar VT", kura solītā cena gan bija nedaudz augstāka – 717 588 lati.

Līguma slēgšanu Ventspils brīvostas valde apstiprināja ārkārtas sēdē 14.novembrī, klātesot 7 valdes locekļiem, tostarp Aivaram Lembergam. Taču tieši viņam šajā balsojumā nevajadzēja piedalīties, jo saskaņā ar Uzņēmumu reģistra ziņām "Baltimar VT" īpašnieki ir ar Lembergu saistīti. Pa 8.71 procentu uzņēmuma daļu pieder Lemberga dēlam Anrijam Lembergam un znotam Jānim Austriņam. Brīvostas valdes locekļiem arī ir saistošas normas par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonas darbībā, tāpēc Lembergam no balsošanas bija jāatturās, jo tajā netieši ieinteresēti viņa tuvinieki – dēls un znots, norāda raidījums. Taču konkrētās sēdes protokolā šādas atrunas nav.

To, ka Lembergs balsojumā piedalījies, apliecināja ar Ventspils brīvostas valdes loceklis Ģirts Kornbergs, kurš Ventspils brīvostā pārstāv Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Edmundu Sprūdžu (RP) sakot,ka "ja ar ģimeni saistīts uzņēmums, tev tas ir jāpasaka vai jāatsakās no balsojuma, bet nekas tamlīdzīgs nebija".

Pats Aivars Lembergs gan apgalvo, ka balsojumā nemaz neesot piedalījies. Ventspils brīvostā pastāv prakse, ka valdes balsojumus neatšifrē, tāpēc no protokola neesot izsecināms, ka viņš nav balsojis. Intervijā "de facto" viņš vairākkārt lieto vārdu "nezinu", tostarp viņš nezinot, ka pie līguma tikusī firma pieder viņa tuviniekiem.

"Lai pierāda, ka es esmu balsojis, ja viņiem ir videoieraksts, ja viņiem ir argumenti, ja viņiem tādi nav, tad viņiem nav," sacīja Lembergs, piebilstot, ka "ne dēls, ne manas meitas vīrs nesniedz man nekādas atskaites, viņiem arī nav pienākums sniegt atskaites, kādās kompānijās kas viņi tur ir." Turklāt viņš sacīja, ka "pat nezinu, ar ko tas "Baltimar" nodarbojas, pilnīgi nezinu!"

"de facto" gan norāda, ka šādiem Lemberga argumentiem gan grūti noticēt, jo viņa ģimenes intereses ar "Baltimar VT" saistītas jau ilgstoši. Kompānijas daļas savulaik piederējušas arī pašam Lembergam un saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta publiskoto informāciju Lembergs no "Baltimar" laika posmā no 2002. līdz 2004.gadam saņēmis prāvas dividendes 632 998,83 latu apmērā.

Lembergs gan apgalvo, ka interešu konflikta pārkāpums nemaz nav noticis, jo viņš par savu ģimenes locekļu interesēm nemaz nav lēmis, sakot, ka "ne dēls, ne meita, vēl jo vairāk znots nav mani ģimenes locekļi. Viņi ir radinieki, bet ne ģimenes locekļi".

Raidījums gan norāda, ka šajā situācijā gan būtiski, ko paredz likums "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonas darbībā". Un tā 11.pants nosaka, ka "valsts amatpersonai ir aizliegts, pildot valsts amatpersonas pienākumus, sagatavot vai izdot administratīvos aktus, veikt uzraudzības, kontroles, izziņas vai sodīšanas funkcijas, slēgt līgumus vai veikt citas darbības, kurās šī valsts amatpersona, tās radinieki vai darījumu partneri ir personiski vai mantiski ieinteresēti."

Visticamākais arī pats Ventspils saimnieks sapratis, ka situācija izveidojusies pagalam nepatīkama un šobrīd dažādos veidos notiek mēģinājumi situāciju padarīt par nebijušu. Sākotnēji brīvostas pārvalde dažādu aizbildinājumu dēļ slēpa sēdes protokolu. Bet nu jau arī daudzi Ventspils brīvostas valdes locekļi nespēj atminēties, vai Lembergs balsojumā piedalījies vai ne. Tostarp gan premjera padomniece juridiskajos jautājumos Sandra Bukane, gan Ekonomikas ministrijas pārstāvis Antons Vjaters un arī Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Anrijs Matīss portālam pietiek.com nespēja atbildēt, vai Lembergs balsojumā piedalījies. Lieki piebilst, ka tikai pirms trim nedēļām notikušās sēdes saturu nespēj atminēties arī Ventspils domes pārstāvji brīvostas valdē.

Vienīgais, ko atminējies Lemberga 1.vietnieks un brīvostas valdes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Vītoliņš, ka Lembergs nākamajā valdes sēdē pēc nedēļas – 23.novembrī, lūdzis protokolā pievienot piezīmi, ka balsojumā par līgumu ar Baltimar viņš nav piedalījies. Vismaz tā Vītoliņš apgalvojis intervijā pietiek.com. Tas gan nesaskan ar Aivara Lemberga "de facto" sacīto. Viņš šādu piezīmi plānojot izteikt nākamajā brīvostas valdes sēdē, kas šobrīd plānota vien nākamā gada februārī.

"Ja tagad vajag, lai ieraksta, tad, protams, es teikšu 20.februārī, ka nepiedalījos," "de facto" sacīja Lembergs.
Raidījums gan norāda, ka Lemberga teiktais neatbilst tam, kas jau faktiski izdarīts. "de facto" zināms, ka gan Satiksmes ministrijai, gan brīvostas valdes loceklim Kronbergam izsniegtajā 23.novembra brīvostas sēdes protokola projektā jau ierakstīta piezīme, ka Lembergs par līguma slēgšanu ar "Baltimar" nav balsojis. Jautājums tikai – ja Lembergs šādu piezīmi tikai plāno lūgt izdarīt, tad kā tā varēja jau parādīties pirms divām nedēļām notikušās valdes sēdes protokolā?

Vai šajā gadījumā nav notikuši mēģinājumi tā teikt "pielabot" brīvostas valdes sēdes protokoli, tagad būs jāskaidro KNAB. Satiksmes ministrija pēc protokolu saņemšanas tos birojam nosūtījusi izvērtēšanai. Vai Lemberga rīcībā saskatāms interešu konflikts, par ostu darba pārraudzīšanu atbildīgā ministrija gan atturas vērtēt.

"Protams, ka mēs nevērtējam, jo interešu konflikta likums skaidri nosaka, ka amatpersona pati atbild par savu interešu konfliktu novēršanu un saskaņā ar likumu, situācija vērtēšana ir KNAB kompetence," raidījuma sacīja Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietniece Džineta Innusa.

"De facto" arī norāda, ka Lemberga dēlam un znotam piederošajai kompānijai veicas arī citos ar Ventspils pašvaldību saistītos konkursos. Tā šovasar "Baltimar VT" ticis pie ļoti vērtīga līguma ar pašvaldības SIA "Ventspils Labiekārtošanas kombināts". Iepirkumu uzraudzības biroja mājas lapā atrodama informācija, ka Baltimar ieguvis tiesības par pusotru miljonu latu Labiekārtošanas kombinātam piegādāt dīzeļdegvielu. Lieki piebilst, ka Lemberga atbilde par šo konkursu bija lakoniska – viņš "neko nezinot"!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!