Foto: LETA

Tā kā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) paudis gatavību apstrīdēt spriedumu, ar kuru par nelikumīgu atzīta Ventspils mēra Aivara Lemberga atstādināšana no amata, Lembergs atklātā vēstulē vērsies pie premjera Valda Dombrovska, aicinot viņu “beidzot saņemt drosmi” un izvērtēt ministra atbilstību amatam.

Kā norādīts vēstulē, Administratīvās rajona tiesas Liepājas tiesu nama pieņemtais spriedums nav vienīgais administratīvais akts, kura izdošanas tiesiskā un labas valsts pārvaldības kvalitāte ir apšaubīta ne tikai no tiesu varas, bet arī no Latvijas Tiesībsarga un Datu valsts inspekcijas puses.

Tiesībsargs 29.aprīļa atzinumā secinājis, ka ministrs Sprūdžs savā darbībā pārkāpis vairākus likumus un labas pārvaldības principus, bet Datu valsts inspekcija ministra darbībā konstatē Fizisko personu datu aizsardzības likuma pārkāpumus un atzina Lembergu par cietušo.

"Nespēdams panākt savu politisko ambīciju apmierināšanu tiesiskā ceļā, ministrs Sprūdžs izmantoja savu izpildvaras augsto amata stāvokli, lai tiesvedības procesa laikā izdarītu spiedienu uz tiesu, tieslietu ministru un Augstākās tiesas priekšsēdētāju, kas demokrātiskā sabiedrībā vēl ir nepieredzēts precedents savstarpējās attiecībās starp publiskās varas atzariem," teikts vēstulē.

Lembergs norāda, ka Sprūdžs ir Dombrovska vadītās valdības loceklis un viņa rīkojums, kuru tiesa atzina par prettiesisku no tā pieņemšanas brīža, nav gatavots Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, bet gan ministra politiskajā birojā, turklāt algojot ministra politiskās padomnieces juridisko biroju.

Tam par ministrijas pārstāvību pirmajā tiesu instancē vien, jeb par juridiski nekvalitatīvu pakalpojumu, samaksāti 12 900 latu nodokļu maksātāju naudas.

Sprūdžs ir paudis apņēmību pārsūdzēt tiesas spriedumu. "Tas nozīmē, ka Sprūdžs apņēmies vēl vairāk bezjēdzīgi izšķiest nodokļu maksātāju naudu, jo pārsūdzība ir absurda ne tikai tās vājās juridiskās argumentācijas, bet arī elementārās loģikas dēļ. Mēnesi pēc pašvaldību vēlēšanām visi domes deputāti, tai skaitā domes priekšsēdētājs, noliks savas deputātu pilnvaras," raksta Lembergs.

Viņš atzīmē, ka "Sprūdža zemā profesionālā kvalifikācija un politisko interešu lobēšana ir vispārzināms fakts. Taču Sprūdžs nepārstāv tikai sevi, bet gan Jūsu vadīto valdību. Lai arī cik Latvijas sabiedrība pozitīvi raudzītos uz Jūsu darbību, taču iedzīvotāju uzticēšanās Latvijas valdībai ir kritiski zema (..)".

Jau vēstīts, ka tiesa šonedēļ atcēla Sprūdža rīkojumu par Lemberga atstādināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!