Foto: F64

Pašvaldību vēlēšanu rezultāti Latvijā parāda, ka Reformu partijas (RP) lampiņa ir izdegusi, - tādu viedokli šodien preses konferencē pauda Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij"), komentējot bijušā Valsts prezidenta un RP līdera Valda Zatlera izteikumu, ka pašvaldību vēlēšanu rezultāti ir kā sarkanā brīdinājuma lampiņa "Vienotībai" un premjeram Valdim Dombrovskim (V).

Vēlēšanu rezultāti Ventspilī un Latvijā kopumā, pēc Lemberga domām, parāda, ka ļoti zemu pilsoniskās sabiedrības atbalstu saņēmuši tie politiskie spēki, kas uz vēlēšanām gājuši ar lozungiem pret kaut ko - cīņu pret oligarhiem vai cīņu pret Rīgas mēru Nilu Ušakovu (SC). "Man ir maza cerība, ka varbūt tomēr varas partijas, īpaši RP, "Vienotība" un šo partiju vadošie politiķi beidzot sapratīs, ka viņiem ir jāstrādā "par", nevis jācīnās "pret" - vēl jo vairāk tāpēc, ka viņi ir pie varas," akcentēja Lembergs.

"Zatlers ir izteicies, ka vēlēšanu rezultāti ir kā sarkanā brīdinājuma lampiņa "Vienotībai" un premjeram, bet es domāju, ka vēlēšanu rezultāti Reformu partijai ir izdegusi lampiņa, jo, kamēr lampiņa deg, tā vismaz kaut kādu gaismu dod - sarkanu, zaļu vai zilu. Zatlera partijas lampiņa ir izdegusi - to rāda vēlēšanas. Tā vairāk nav atjaunojama un ir izmetama, un šajā ziņā es piekrītu citu partiju aicinājumam Zatlera partijai pašlikvidēties un pievienoties kādiem citiem dzīvotspējīgākiem politiskajiem spēkiem," norādīja Lembergs.

Ventspils mērs arī atzina, ka viņam esot žēl savas Daugavpils kolēģes, Daugavpils domes priekšsēdētājas Žannas Kulakovas, kura, pēc Lemberga domām, ļoti neapdomīgi iestājusies vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža pārstāvētajā RP, "domādama, ka Sprūdža aktivitātēm ir kaut kāds sabiedrības atbalsts, bet vēlēšanas parādīja, ka nekāda atbalsta tur nav, un tas, ka mēra saraksts nepārvar 5% barjeru, protams, ir ļoti vājš rezultāts".

"Pirms vēlēšanām RP, pirmkārt jau Sprūdžs, aktīvi mēģināja izspēlēt Latgales kārti, un, kā mēs redzam pēc vēlēšanu rezultātiem, tas nav devis absolūti nekādu efektu. Vārdu sakot, Latgales vēlētāju ar Jūdas grašiem nopirkt nevar. Tā ir laba mācību stunda Rīgas politiķiem, lai viņi neiedomājas, ka kādu reģionu var apmānīt ar falšu Latgales atbalsta plānu, kurā faktiski no Latgales atbalsta tikpat kā nekā nav. Reģionālā attīstība jāveicina nevis pirms vēlēšanām, bet gan jāatbalsta visu laiku," norādīja Lembergs.

Kurzemē Reformu partija ir guvusi labus rezultātus Liepājā, kur ir iegūts vairāk nekā 30% iedzīvotāju atbalsts un ievēlēti pieci deputāti, Ventspilī ir ievēlēti divi deputāti, pa vienam deputātam ir Saldus un Talsu domēs.

Zemgales novadā Reformu partiju pārstāvēs 25 deputāti. Tai skaitā ir absolūta uzvara Koknesē, kur ir ievēlēti desmit deputāti, Aucē četri, Krustpils novadā trīs, pa diviem Reformu partijas deputātiem ir ievēlēti Bauskā, Ozolniekos un Kandavā, Reformu partijas deputāti ir ievēlēti arī vēl vairākās Zemgales pašvaldībās.

Vidzemē Limbažos un Babītē ir ievēlēti pa diviem deputātiem, Reformu partijas deputāti ir ievēlēti arī Ropažos un Kocēnos.

Latgales pašvaldībās ir ievēlēti 12 Reformu partijas deputāti. Riebiņu novadā ir vairākums ar pieciem deputātiem, trīs deputāti Preiļos, divi Kārsavā, ievēlēts deputāts arī Līvānos, savukārt Rēzeknē ir ievēlēts apvienotais saraksts, kurā startējusi arī Reformu partija.

Savukārt Rīgā par RP nobalsojuši vien 1,58% balsstiesīgo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!