Foto: LETA

Priekšlikumi grozījumiem Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā, ar kuriem tiek rosināts noteikt, ka pašvaldības deputāta pilnvaras tiek apturētas, ja pret viņu sākts kriminālprocess, ir klajā pretrunā ar nevainīguma prezumpciju, savu viedokli pauda Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij"), paužot pārliecību, ka šie grozījumi tiek vērsti konkrēti pret viņu.

"Aizliegums ieņemt amatu ir krimināls sods, un to var uzlikt tikai tiesa. Sodīt kādu, pamatojoties tikai uz aizdomām, ir klajā pretrunā ar nevainīguma prezumpciju," norādīja Lembergs.

Arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ierosinājums, kas paredz, ka deputāts kā domes priekšsēdētājs ir atstādināms no amata likuma "Par pašvaldībām" noteiktajā kārtībā, pēc Lemberga domām, vērsts konkrēti pret viņu. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūžs (RP) redz, ka "domes priekšsēdētājs ir politiska figūra, kura pienākumi ir ļoti ierobežoti, un, lai tiktu ar mani galā, viņš vēlas panākt, ka es zaudētu arī domes deputāta statusu," uzskata Lembergs.

Arī citi rosinātie grozījumi likumā, pēc Lemberga domām, ir "pilnīgi absurdi".

Vaicāts, vai, viņa ieskatā, Saeimā varētu nobalsot par šādiem likuma grozījumiem, Lembergs atzina: "Šī Saeima jau ne reizi ir pieņēmusi absurdus lēmumus, bet tik antidemokrātiskus kā šie priekšlikumi gan vēl ne. Saeimas vairākumam es esmu politiskais pretinieks, un valdošās koalīcijas vēlme mēģināt mani uzvarēt, aizliedzot man darboties, ir saprotama lieta". Jāņem vērā, ka šie priekšlikumi tapuši tikai divus mēnešus pirms pašvaldību vēlēšanām, norādīja Lembergs.

Kā ziņots, priekšlikumos grozījumiem Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā tiek rosināts noteikt, ka pašvaldības deputāta pilnvaras tiek apturētas, ja pret viņu sākts kriminālprocess. VARAM priekšlikumi šim likumprojektam paredz paplašināt regulējumu, kas attiecas uz deputāta pilnvaru apturēšanu un deputāta aizvietošanu uz laiku. VARAM rosina noteikt, ka deputāta pilnvaras tiek apturētas, ja pret deputātu Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā uzsākts kriminālprocess.

Tāpat viens no VARAM ierosinājumiem paredz, ka deputāts kā domes priekšsēdētājs ir atstādināms no amata likuma "Par pašvaldībām" noteiktajā kārtībā. Likums "Par pašvaldībām" nosaka: ja domes priekšsēdētājs nepilda likumos noteiktos pienākumus, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs pēc tam, kad ir saņemts attiecīgā domes priekšsēdētāja paskaidrojums, ar motivētu rīkojumu var atstādināt viņu no amata pienākumu pildīšanas.

VARAM priekšlikums arī paredz, ka deputāta pilnvaras tiek apturētas, ja deputāts Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā piemērota procesuālā piespiedu līdzekļa dēļ trīs mēnešus pēc kārtas nav piedalījies domes sēdēs. Patlaban likumā ir noteikts, ka deputāta pilnvaras var apturēt, ja viņš Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā piemērota procesuālā piespiedu līdzekļa dēļ trīs mēnešus pēc kārtas nav piedalījies domes sēdēs.

Savukārt deputāte Lolita Čigāne (V) rosina noteikt, ka deputāts zaudē tiesības piedalīties pašvaldības un tās komisiju un komiteju, kā arī citu to institūciju sēdēs, kurās pašvaldība viņu ir ievēlējusi vai apstiprinājusi, ja pret deputātu sākta kriminālvajāšana.

Čigānes ierosinājums paredz, ka deputāts šīs tiesības zaudē uz laiku līdz kriminālvajāšanas izbeigšanai vai līdz brīdim, kad stājas spēkā tiesas spriedums, un atstādināšanas laikā viņš zaudē tiesības uz mēnešalgu. Ja krimināllieta izbeigta, nekonstatējot deputāta vainu, vai arī deputāts tiek attaisnots, viņš saņems visu par atstādināšanas laiku viņam neizmaksāto mēnešalgu.

Tikmēr dažādos noziegumos apsūdzētais Ventspils mērs Aivars Lembergs savā tviterkontā raksta, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) un Čigāne, "baidoties no politiskās konkurences, rosina veikt grozījumus likumā, lai neļautu man kļūt par domes deputātu". Tāpat viņš vaicā, vai Čigāne "rosinās veikt izmaiņas likumdošanā, kas ierobežos Saeimas deputāta darbību gadījumā, ja viņš ir pieķerts kontrabandā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!