Foto: AFI

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) nav izpildījis aptuveni 50 pienākumus, ko viņam uzliek Latvijas Republikas likumi un Ministru kabineta (MK) noteikumi un lēmumi. Tādējādi ministra bezdarbība nodara būtisku kaitējumu Latvijas valsts un tautas interesēm, trešdien preses konferencē savu viedokli Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

Līdz 31.maijam Sprūdžam kā atbildīgajam ministram vajadzēja panākt, lai tiktu izstrādāti dokumenti, kas nodrošina vienotu un sabalansētu teritoriju attīstības plānu izstrādi, lai juridiski korekti un profesionāli visā valstī pēc vienotas metodikas varētu izstrādāt reģionālās un vietējas nozīmes attīstības dokumentus. "Šo darbu Sprūdžs nav veicis, līdz ar to viņš paralizē visu veidu plānošanas dokumentu izstrādi reģionālā un vietējā līmenī. Tas nodara būtisku kaitējumu, jo pašvaldības nevar plānot savu attīstību, kas tām ir uzlikts ar likumu. Par to vien, ka Sprūdžs šo darbu nav izdarījis, viņš būtu atlaižams," uzskata Lembergs.

Tāpat Sprūdžam vajadzēja nodrošināt, ka līdz šī gada 1.jūnijam MK būtu iesniegtas apstiprināšanai reģionālās attīstības pamatnostādnes, bet ministrs to nav izdarījis. Tā rezultātā nacionālās attīstības plāns top bez reģionālās attīstības pamatnostādnēm.

"Ar valdības uzdevumu ir noteikts, ka jāizstrādā dokumenti par reģionālo vietējo ceļu uzturēšanas uzlabošanu, par Latvijas lauku attīstību, par atbalsta pasākumiem attīstības centriem, - to visu Sprūdžs nav izdarījis," norādīja Lembergs.

"Līdz 30.jūnijam Sprūdžam bija jānodrošina normatīvo aktu izstrāde par politisko pakalpojumu optimizēšanas un pieejamības nodrošināšanu, citiem vārdiem - par vienas pieturas aģentūrām. Sprūdžs to nav izdarījis. Tas kavē būtisku valsts pārvaldes reformu," atzina Ventspils mērs.

Tāpat pie Sprūdža nepadarītajiem darbiem Lembergs minēja neizstrādāto normatīvo regulējumu, lai uzlabotu valsts informācijas sistēmu sadarbības spēju.

"Līdz 31.augustam bija valdības uzdots uzdevums izanalizēt pašvaldību administratīvi teritoriālās reformas rezultātus un sniegt informatīvo ziņojumu par darbības uzlabošanu. Šis darbs vēl nav sākts," norādīja Lembergs.

Ventspils mēru satraucot arī tas, kas nākamgad notiks atkritumu apsaimniekošanas nozarē: "Pēc trim mēnešiem jāstājas spēkā jaunajam atkritumu apsaimniekošanas plānam. Par atkritumu apsaimniekošanu atbilstoši likumam atbild pašvaldības. Esošais plāns beidz darboties šī gada beigās, jaunajam plānam jābūt gatavam līdz šī gada beigām. Palikuši trīsarpus mēneši, bet šādu atkritumu apsaimniekošanas plānu neviens nav redzējis, tas nekur nav apspriests, šis darbs vispār netiek veikts. Ir būtiski apdraudēta visas Latvijas atkritumu savākšanas un apsaimniekošanas sistēma. Tā var tikt paralizēta, jo vecais plāns nedarbosies, bet jaunais nebūs apstiprināts. Tā kā tas skar visu Latviju, to nevar pagrīdē apstiprināt, - tam jābūt publiski diskutējamam," atzina Lembergs.

"Ir vesels saraksts ar apmēram 50 punktiem, kur Sprūdžs nav izpildījis ar likumu noteiktos pienākumus, ar MK noteikumiem dotos uzdevumus vai MK lēmumus. Jautājums, cik Sprūdžs vēl var atļauties nepildīt Latvijas Republikas likumus, MK noteikumus, MK lēmumus? Vai nav pienācis laiks [ministru prezidentam Valdim] Dombrovskim (V) tomēr vadīt Ministru kabinetu un nepieļaut, ka ministri ignorē Latvijas Republikas likumus un MK noteikumus?" savu viedokli pauda Lembergs, piebilstot, ka lielākā daļa Sprūdža nepadarīto uzdevumu bija iekļauti valdības rīcības plānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!