Foto: F64
Ventspils mērs Aivars Lembergs, kuram Anglijas tiesa likusi zvērēt par saviem īpašumiem, uz Angliju nebrauks un ļaus ar šo lietu nodarboties savam advokātam, viņš otrdien sacīja Latvijas Televīzijas raidījumā "Jauna nedēļa".

Viņš pauda viedokli, ka tiesas procesā "Antonio Gramsci Shipping" un citas pret "Recoletos Ltd." un citiem par prasības nodrošinājumu esot paņemtas vien "fantāzijas no prokurora [Anda] Mežsarga puses".

"Mana atbilde ir nemainīga – viss, kas man pieder un atrodas manā īpašumā, ir deklarēts valsts amatpersonas deklarācijā. Un mana atbilde nebūs cita, vienalga, vai tā ir Latvija, Zviedrija vai Lielbritānija," teica Lembergs.

Viņš arī norādīja, ka "tiek taisīta propaganda" un ka viņš pats uz tiesu Anglijā nebrauks. "Esmu nolīdzis advokātu, un lai viņi tur vingro. Viņi, protams, par to saņem naudu, kas nemaz nav tik maza. Es mierīgi turpinu strādāt un mierīgi gulēt," klāstīja Lembergs.

Jau vēstīts, ka Lembergam uzlikts par pienākumu ar zvērestu Anglijas un Velsas Augstākajai tiesai ("The High Court of Justice") atklāt visus savus aktīvus visā pasaulē, kuru vērtība pārsniedz 10 tūkstošus mārciņu. Lembergam uzdots atklāt savus īpašumus, "vienalga, vai tie ir uz viņa vārda, vai nē, un vai tie ir viņam individuāli piederoši vai kopīpašumā", teikts 13.aprīlī pieņemtajā prasības nodrošinājuma lēmumā jeb britu juridiskajā terminoloģijā "iesaldēšanas rīkojumā".

Šis lēmums pieņemts tiesas procesā "Antonio Gramsci Shipping" un citas pret "Recoletos Ltd." un citiem.

Prasības nodrošinājuma lēmums uzskaita vairākus aktīvus, kurus Anglijas tiesa interpretējusi kā Lemberga īpašumus. Anglijas tiesa uzskata, ka par Lemberga aktīviem atzīstami arī visi tie īpašumi, kas arestēti par labu Latvijas Ģenerālprokuratūrai, piemēram, māja Rīgā O.Vācieša ielā, patiesā labuma guvēja statusa daļas dažādās Latvijas un ārvalstu kompānijās, piemēram, "Venceb", "Ventbunkers", "Inter-Rīga", "Puses", "Ventplac", "Euridice", "Hinch", "Kaywood", "Yelverton" un citās, vērtslietas, konti vairākās Latvijas un ārvalstu bankās.

Prasības nodrošinājuma lēmuma 12.punktā teikts, ka Lembergs drīkst neatklāt informāciju, kas viņam inkriminē noziegumu. Taču tiesa iesaka Lembergam pirms šāda lēmuma konsultēties ar juristiem, jo nepamatota atteikšanās sniegt informāciju var tikt uzskatīta par necieņu pret tiesu ("contempt to court") un novest pie cietumsoda, naudas soda vai aktīvu konfiscēšanas.

Lembergs tās savukārt nodēvēja par tukšām spekulācijām un kā savu skaidrojumu pasniedza, ka Latvijas kuģniecības kompānijas "Latvijas Kuģniecība" (LK) starptautiskie auditori pirms vairāk nekā pieciem gadiem, veicot kompānijas ikgadējo auditu, konstatējuši, ka LK ir veikusi ar tās vadību saistītām personām darījumus par kuģu īres likmēm, kas ir ievērojami zemākas nekā tirgus likmes. Saskaņā ar paziņojumu, aizdomas krita uz tā laika vairākām vadošām LK amatpersonām - Oļegu Stepanovu, Valēriju Godunovu un citiem. "Tā vietā, lai LK vadošās amatpersonas atdotu kompānijai faktiski piederošo naudu, tās visiem spēkiem centās no tā izvairīties, slēpjoties aiz pieciem ārvalstu kompānijām, kuras, iespējams, atradās šo personu kontrolē. Tās ir: "Recoletos Ltd.", "Romanica Overseas Ltd.", "Skeena Overseas Ltd.", "Luzero Ltd.", "Chandler Ltd."," pauda Lembergs.

Pēc viņa teiktā, lai LK piedzītu tai pienākošos naudu, LK pastarpināti piederošās kompānijas, tādas kā "Antonio Gramsci Shipping" un citas - kopā 30 - vērsās pret šīm piecām ārvalstu kompānijām, lai no tām piedzītu 135 miljonus dolāru (66 miljonus latu). Lembergs norādījis, ka tiesā minēts, ka līdz ar bijušajām LK amatpersonām darbojies arī viņš, taču tas neatbilstot patiesībai. "Man, A.Lembergam, nav nekāda sakara ne ar 135 miljoniem dolāru, ne ar minētajām atbildētājkompānijām," viņš norādījis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!