Smagos noziegumos apsūdzētā Ventspils mēra Aivara Lemberga advokāti gatavo prasību tiesā saistībā ar tā saucamo "Grinberga lietu", kurā Augstākās tiesa (AT) Lembergu attaisnoja viņam izvirzītajās apsūdzībās.
Ceturtdien intervijā TV3 ziņu raidījumam Lembergs teica, ka viņa advokāti patlaban gatavo prasības tiesai. Prasība tiesā jāiesniedz sešu mēnešu laikā no brīža, kad stājās spēkā pēdējās instances spriedums, kas bija pirms mēneša, līdz ar to prasības sagatavošanai vēl ir pieci mēneši, teica Lembergs.

Pēc Lemberga teiktā, viņš bija cerējis, ka ģenerālprokurors Jānis Maizītis "izvērtēs savu lomu šajos nepatīkamos notikumus". Tāpat viņš cerējis, ka lietā apsūdzību uzturošais prokurors Māris Leja "vismaz atvainosies 100.pantā par atņemtajām 200 stundām no manas dzīves."

"Viņi kaunu neprot, tāpēc nāksies iet tiesisko ceļu," teica Lembergs.

Kā ziņots AT Senāts, rakstveida procesā izskatot prokurora Lejas kasācijas protestu par Kurzemes apgabaltiesas 2007.gada 6.novembra lēmumu, nav saskatījis būtiskus Kriminālprocesa likuma pārkāpumus. Līdz ar to tā dēvētajā Grinberga lietā, kurā Lembergs bija apsūdzēts par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un nepatiesu ziņu sniegšanu, atstāts spēkā Lembergu attaisnojošs spriedums.

AT Senāts minēto lietu skatīja kasācijas kārtībā, pamatojoties uz prokurora Lejas iesniegto sūdzību par Kurzemes apgabaltiesas lēmumu.

Iepriekš Kurzemes apgabaltiesa krimināllietu skatīja apelācijas kārtībā. Pirmās instances tiesa - Kuldīgas rajona tiesa - Lembergu pilnībā attaisnoja, taču spriedumu apelācijas kārtībā pilnībā pārsūdzēja prokurors.

Jau ziņos, ka Kurzemes apgabaltiesa 22.februārī atcēla Lembergam citā kriminālprocesā noteikto mājas arestu. Lembergam patlaban piemērots drošības līdzeklis - policijas uzraudzība. Lembergam arī saglabāti iepriekš noteiktie ierobežojumi tikties ar konkrētu personu loku un tuvoties noteiktiem objektiem, tāpat noteikts nodarbošanās aizliegums un citi ierobežojumi.

Lembergs no 2007.gada 14.marta atradās apcietinājumā, bet no 10.jūlija tiesa viņam noteica drošības līdzekli - mājas arestu.

Kā ziņots, kriminālprocess, kas tiek dēvēts par Ventspils amatpersonu lietu, tika sākts 2005.gada 3.oktobrī, pamatojoties uz pārbaudes materiāliem par Ventspils amatpersonu iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem.

No šī kriminālprocesa tika izdalīts cits, kura gaitā 2006.gada 20.jūlijā Ventspils mēram uzrādīta apsūdzība kukuļņemšanā vairākkārt sevišķi lielā apjomā, noziedzīgi iegūtas naudas legalizēšanā un amatpersonai ar likumu noteikto ierobežojumu pārkāpšanā, jo viņš kā kukuli esot pieņēmis AS "Kālija parks" dibinātājas Šveicē reģistrētās kompānijas "Multinord AG" akcijas un par tām viņam izmaksāti naudas līdzekļi.

Savukārt pamatlietas gaitā pagājušā gada 14.martā prokuratūra Lembergam izvirzīja apsūdzību par kukuļņemšanu vairākkārt sevišķi lielā apjomā, ja tas saistīts ar kukuļa izspiešanu, par naudas legalizēšanu vairākkārt un lielā apjomā, kā arī par to, ka viņš nedeklarēja tādas īpašumtiesības, kas deva pastarpinātu ietekmi AS "Latvijas kuģniecība".

Lembergs uzskata, ka prokuratūras izvirzītās apsūdzības nav pamatotas, turklāt izmeklētāju rīcībā viņš saskata politiskus motīvus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!