Foto: Latvijas armija
Valdība otrdien, 8.aprīlī, lems par 780 250 eiro piešķiršanu Zemessardzei, Rekrutēšanas un Jaunsardzes centram, liecina valdības darbakārtība.

Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS), lai nodrošinātu Zemessardzes apmācību un jaunu zemessargu piesaisti, nepieciešami 680 250 eiro, bet 100 000 eiro vajadzīgi Rekrutēšanas un Jaunsardzes centram, lai nodrošinātu jaunsargu apmācību un papildu nometņu rīkošanu.

Attiecībā uz Zemessardzi nauda vajadzīga esošo 5200 zemessargu mācību uzdevumu izpildes kompensācijām, munīcijas un pārējo tiešo mācību izdevumu segšanai. Tāpat līdzekļi vajadzīgi jaunu 500 zemessargu pamatapmācībai.

Naudu paredzēts piešķirt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.
Aizsardzības ministrija norāda, ka sakarā ar notikumiem Ukrainā un Latvijas pierobežā ir būtiski pieaugusi iedzīvotāju vēlme uzsākt dienestu Zemessardzē un Jaunsardzē. Tāpat zemessargi ir izteikuši gatavību aktīvāk piedalīties ikgadējās mācībās. Zemessardze ir pārstāvēta visos Latvijas novados, nodrošinot NBS klātbūtni un spēju reaģēt visā Latvijas teritorijā. Līdz šim Zemessardzei piešķirtie līdzekļi ļauj nodrošināt minimālo karavīru individuālo apmācību. Kolektīvās apmācības nodrošināšanai nepieciešams papildu finansējums.

Palielinoties zemessargu skaitam un to aktivitātei, tiks paaugstinātas gan Zemessardzes, gan kopējās NBS spējas nodrošināt valsts aizsardzību. Ņemot vērā izaicinājumus profesionālā dienesta rekrūšu nodrošināšanai, ko radīs valsts demogrāfiskā situācija, un augstās finansiālās izmaksas skaitliski lielu pilna laika regulāro spēku uzturēšanai, Zemessardzes attīstība ir loģisks solis resursu efektīvu militāro spēju uzturēšanai.

Valdības sēdes protokollēmums paredz, ka Aizsardzības ministrijai līdz 1.jūlijam būs jāiesniedz Ministru kabinetā informatīvais ziņojums par papildu nepieciešamo finansējumu Zemessardzes kaujas spēju attīstībai 2015.gadam un turpmākajiem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!