Saeima ceturtdien nolēma nodot izskatīšanai komisijām apvienības "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK ierosinājumu aizliegt pašvaldības vēlēšanās kandidēt valsts valodas nepratējiem.
Par attiecīgu likuma grozījumu nodošanu valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai balsoja 70 deputāti, pret balsoja 23 deputāti, bet divi atturējās.

TB/LNNK ierosināja papildināt Pilsētas domes, novada domes un pagasta padomes vēlēšanu likumu ar pantu, ka domes (padomes) vēlēšanām nevar pieteikt par kandidātiem un domē (padomē) nevar ievēlēt personas, kuras nav rakstiski apliecinājušas, ka prot valsts valodu tādā apjomā, kāds nepieciešams profesionālo pienākumu veikšanai.

Saeima iepriekš noraidījusi "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK priekšlikumu aizliegt kandidēt pašvaldību vēlēšanās personām, kas neprot valsts valodu tādā apjomā, kāds nepieciešams profesionālo pienākumu veikšanai. Pirms tam Saeima noraidījusi apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK ierosinājumu piešķirt pašvaldībām tiesības anulēt deputāta mandātu, ja viņš neprot valsts valodu darbam nepieciešamajā līmenī.

TB/LNNK frakcijas sašutumu ir izraisījušās presē publicētās ziņas, ka Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Vladislavs Drīksne, kurš jau astoņus gadus ir Daugavpils domes deputāts, joprojām neprot latviešu valodu. "Tēvzemieši" uzskata, ka "šāda prakse ir nepieļaujama un liecina par klaji arogantu attieksmi pret Latvijas valsti".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!