Foto: DELFI
Valdība otrdien lems par Iekšlietu ministrijas (IeM) ierosinājumu Valsts policijā (VP) izveidot jaunu amatu – jaunākais kārtībnieks, lai nodrošinātu policijas uzdevumu izpildi.

Iekšlietu ministrija norāda, ka VP pēdējo gadu ekonomiskās krīzes valstī un tai sekojošās policijas darbinieku atlīdzības būtiskā samazinājuma iespaidā ir izveidojusies situācija, ka arvien turpina pieaug to amatpersonu skaits, kuras atvaļinās no dienesta Valsts policijā.

2010.gadā no dienesta Valsts policijā mēnesī vidēji atvaļinājās 48 amatpersonas, bet šogad pirmajā pusgadā šis skaitlis pieaudzis līdz 56, turklāt pārliecinoši saglabājas tendence tam pieaugt, proti, jūlijā no dienesta Valsts policijā atvaļinājās jau 84 amatpersonas.

Lielāko no dienesta atvaļinājušos skaitu veido amatpersonas, kurām piešķirta ierindnieka, kaprāļa, seržanta, virsseržanta un virsniekvietnieka speciālā dienesta pakāpe jeb instruktori. Šāda situācija rada būtisku apdraudējumu policijas spējām nodrošināt tai noteikto uzdevumu un pakalpojumu kvalitāti.

Kā pagaidu risinājumu līdz 2013.gada 31.decembrim kritiskās situācijas novēršanai policija ierosina izdarīt grozījumu noteikumos, ieviešot jaunu amatu – jaunākais kārtībnieks ar augstāko speciālo dienesta pakāpi "ierindnieks".

Jaunākie kārtībnieki varēs pildīt tiesu kārtībnieka pienākumus, veikt konvojēšanu, apsargāt objektus, kā arī novērst likumpārkāpumus un veikt citus pienākumus.

Tā kā jaunāko kārtībnieku amatos iecels personas ar vidējo izglītību, šo amatpersonu sākotnējo profesionālo apmācību realizēs uzreiz pēc pieņemšanas dienestā Valsts policijā.

Plānots, ka minētās apmācības ilgums būs desmit dienu un pēc tās amatpersona kārtos ieskaiti.

Pēc ieskaites nokārtošanas policija izdos pavēli, kurā dos piekrišanu amatpersonai veikt amata pienākumus. Amatpersonai papildus tiks uzlikts pienākums pārbaudes laikā sākt mācības Valsts policijas koledžā arodizglītības programmā.

Tā kā jaunākā kārtībnieka amats tiks ieviests uz laiku līdz 2013.gada 31.decembrim, tad līdz ar termiņa izbeigšanos šo amatu likvidēs.

Tās amatpersonas, kuras koledžā sekmīgi apgūs arodizglītības programmu un iegūs atbilstošu kvalifikāciju, tiks pārceltas kārtībnieka amatos.

Savukārt tās amatpersonas, kuras nebūs apguvušas minēto arodizglītības programmu, tiks atvaļinātas no dienesta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!