Rīgas domas Pilsētas attīstības departamenta direktors Vilnis Štrams līdz pirmdienai plāno izlemt par sodu Rīgas galvenā arhitekta vietas izpildītājam Viesturam Briedim un citiem, kuriem jāuzņemas atbildība par "Hansabankas" biroja ēkas "Saules akmens" projektu Ķīpsalā.
Štrams sacīja, ka savā paskaidrojumā Briedis norādījis vēl trīs personas no Rīgas pilsētas būvvaldes, kuras būtu saucamas pie atbildības saistībā ar šo projektu. Viņš pauda, ka attiecīgajām personām līdz piektdienai jāiesniedz savi paskaidrojumi, pēc kuru saņemšanas iecerēts izlemt par sodu piemērošanu.

Vides aizsardzības klubs (VAK) ir nosūtījis vēstuli Ministru prezidentam, kultūras ministrei un Rīgas mēram ar lūgumu apturēt nesaskaņoto "Hansabankas" ēkas celtniecību, jo tā ir uzskatāma par nelikumīgu.

Vēstulē ir teikts, ka tā ir nelikumīga būvniecība teritorijā, kas ir attiecināma uz UNESCO pasaules mantojuma objektu "Rīgas vēsturiskais centrs" un atrodas tā aizsardzības buferzonā. Tāpat VAK secina, ka Ķīpsalas detālplānojums, ko pasūtījusi un akceptējusi Rīgas dome, nav saistošs ne domei, ne brīvostai, tādēļ ir vairāk kā nepietiekami, ja tiek nosaukts viens formāli vainīgais - Rīgas galvenā arhitekta vietas izpildītājs.

Pēc VAK rīcībā esošās informācijas, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) atļauja par būvniecību pieminekļu aizsardzības zonā, kas ir minētā teritorija, nav saņemta, jo ēka neatbilst spēkā esošajam Ķīpsalas detālplānojumam - šajā vietā apbūves stāvu skaits nedrīkst būt lielāks par 15, bet plānotais stāvu skaits ir 26, tādēļ tagad topošā ēka atšķiras no konkursā uzvarējušā priekšlikuma. Tostarp jaunā centra būvfirmas "Merks" ģenerāldirektors Ivars Geidāns iepriekš informēja, ka Ķīpsalas detālplānojumam ir apstiprinātas izmaiņas, pieļaujot augstāku apbūvi.

"Saules akmens" kopējā platība būs aptuveni 24 600 kvadrātmetru, savukārt autostāvvietu platība būs 7400 kvadrātmetru. Paredzēts, ka ēkas pirmajos stāvos būs restorāns un konferenču zāle, bet augstākajos stāvos - biroju telpas. Ēku ekspluatācijā plānots nodot 2004.gada vasaras beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!