Foto: LETA

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) 18. septembrī lems, vai reģistrēt parakstu vākšanai likumprojektu par grozījumu atcelšanu likumā „Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas Pilsoņu iniciatīvu”, informēja CVK pārstāve Kristīne Bērziņa.

Viņa norādīja, ka Šo likumprojektu biedrība "Atvērtās pārvaldības partnerība Latvijā" CVK pirmo reizi iesniegusi pagājušā gada vasarā. Toreiz CVK likumprojektu reģistrēja, tomēr iniciatīvas grupai 12 mēnešu laikā neizdevās savākt parakstu vākšanas otrās kārtas sākšanai tolaik nepieciešamos 30 000 vēlētāju parakstu.

Likuma grozījumi, kurus biedrība rosina atcelt, nosaka kārtību, kā CVK reģistrē parakstu vākšanai vēlētāju iesniegtos likumprojektus, kā ierosināma Saeimas atsaukšana, nosaka aģitācijas kārtību pirms tautas nobalsošanām un parakstu vākšanām, kā arī ievieš pašreizējo parakstu vākšanas kārtību, kas ir spēkā no šā gada 1.janvāra. Iepriekš parakstu vākšana likumprojekta ierosināšanai notika divās kārtās. Pirmajā kārtā likumprojekta atbalstam 12 mēnešu laikā bija nepieciešams savākt 10 000 notariāli apliecinātu vēlētāju parakstu. Savukārt likumprojekta iesniegšanai Saeimā nepieciešamie vienas desmitās daļas vēlētāju paraksti tika vākti 30 dienu ilgā parakstu vākšanā, kas norisinājās pašvaldību noteiktajās parakstu vākšanas vietās un diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās ārvalstīs.

Ja CVK piektdien reģistrēs iesniegto likumprojektu, šī parakstu vākšana būs pirmā, kas notiks pēc parakstu vākšanas nosacījumiem, kas stājās spēkā šā gada 1.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!