Foto: Itar-Tass/Scanpix
Saeimas Sociālo un darba lietu komisija piektdien ar balsu vairākumu nolēma iesniegt izskatīšanai Saeimā likumprojektu, kas paredz no šī gada rudens atsākt indeksēt mazās pensijas un pagarināt priekšlaicīgās pensionēšanās iespēju, portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienestā.

Likumprojekts paredz, ka valsts pensijas, kuru apmērs nepārsniedz 165 latus mēnesī, tiks pārskatītas reizi gadā 1.oktobrī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu. Ja indekss būs mazāks par skaitli "1", valsts pensijas pārskatītas netiks.

Likumprojekta atbalstīšanas gadījumā pensijas, visticamāk, šā gada oktobrī nāktos paaugstināt, ņemot vērā, ka gada šā gada jūnijā inflācija sasniegusi teju 5%.

Tāpat rosināts precizēt normu, ka tiesības pieprasīt pensiju piecus gadus pirms noteiktā vecuma būs personām, kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem un kuras aprūpējušas bērnu, kurš līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai atzīts par bērnu ar invaliditāti. Patlaban šādas tiesības noteiktas personām, kas līdz astoņu gadu vecuma sasniegšanai aprūpēja bērnu ar invaliditāti.

Grozījumi tāpat paredz līdz 2013.gada 31.decembrim saglabāt iespēju personām, kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem, divus gadus pirms pensionēšanās vecuma sasniegšanas vecuma pensiju pieprasīt priekšlaicīgi. Patlaban likums paredzi iespēju doties pensijā priekšlaicīgi līdz šī gada beigām.

Jau ziņots, ka pensiju indeksācija, sākoties krīzei, tika iesaldēta. Jūnija vidū Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas deputāti ar opozīcijas atbalstu Saeimā nodeva komisijām ZZS sagatavotos grozījumus, kas paredz atsākt indeksēt pensijas, kas nepārsniedz 165 latus mēnesī.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) izteicies, ka valdība atbalstīs vien tādas izmaiņas, kas ir fiskāli neitrālas un papildu naudu neprasīs. Savukārt finanšu ministrs Andris Vilks (V) teica, ka valsts laikā, kad turpinās jostu savilkšana un budžeta konsolidācija, nevar atļauties atsākt indeksēt pensijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!