Foto: F64

Atsakoties no ārpakalpojuma par automašīnām Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD) Rīgas reģionā, tiks apdraudēta iedzīvotāju veselība, trešdien LNT raidījumā "900 sekundes" norādīja līdzšinējā ārpakalpojuma sniedzēja - uzņēmuma "Rīgas sanitārā transporta autobāze", pārstāvis Jānis Zelmenis.

Viņš iespējamo veselības apdraudējumu skaidroja, sakot, ka nav skaidrs, vai būs vajadzīgais skaits automašīnu un vai būs vajadzīgais skaits šoferu, kā arī tas, vai automašīnas pietiekami ātri spēs doties izsaukumos.

Atsakoties no ārpakalpojuma, valsts turklāt pārmaksāšot vairākus simtus tūkstošus eiro.

Savukārt veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) LNT sacīja, ka nav absolūti nekāda pamata sēt paniku un valsts pati ir spējīga sniegt šo pakalpojumu rīdziniekiem. Turklāt valsts šo pakalpojumu sniedz veiksmīgi visā Latvijā.

Bez tam valsts kontrole secinājusi, ka valsts sniedz šo pakalpojumu divas reizes lētāk, nekā pērkot to ārpakalpojumā. Lūgts komentēt Zelmeņa izteikumus par iespējamo vairāku simtu tūkstošu eiro pārmaksu, Belēvičs teica, ka šeit saduras divi viedokļi - „Rīgas sanitārā transporta autobāze" uzskata, ka tiks pārmaksāts. Bet Valsts kontrole savā atzinumā, uz ko pamatojas Veselības ministrija, apgalvo, ka valsts pakalpojumu sniegs lētāk.

Ministrs atzīmēja, ka NMPD rīcībā ir pietiekami daudz auto un uztraukumam nav pamata. Valsts pati spēs šo pakalpojumu nodrošināt, pauda Belēvičs.

Jau vēstīts, ka Belēvičs uz nenoteiktu laiku apturējis iepirkumu, kurā bija plānots iegādāties 30 Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMPD) automašīnas pēc tam, kad valdība atteicās no ārpakalpojuma un nolēma mašīnas pirkt līzingā.

NMPD ārpakalpojumu vairs neizmantos no šā gada 1.maija. Tādējādi plānots ne tikai samazināt ar drošību saistītos riskus, bet arī ietaupīt potenciāli 7,38 miljonus eiro septiņu gadu laikā.

Iegādājoties ātrās palīdzības auto līzingā, NMPD jāuzņemas ilgtermiņa saistības ne vairāk kā 9,235 miljonu eiro apmērā, tostarp šogad - 627,7 tūkstošu eiro apmērā. Lielākās saistības paredzētas nākamgad - 1,703 miljonu eiro apmērā. VM sola, ka papildu līdzekļi no valsts budžeta auto līzingam nebūs nepieciešami.

Belēvičs iepriekš norādīja, ka, lai arī sākotnēji līzingā bija plānots iegādāties 40 automašīnas, iepirkums tiks labots, jo esošo līdzekļu ietvaros iespējams iegādāties tikai 30. Pirmās jaunās automašīnas gaidāmas jūlijā, bet visas 30 automašīnas plānots piegādāt līdz oktobrim. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!