Foto: LETA

Ja ieviesīs jauno biļešu kārtību, kas paredz atšķirīgas biļešu cenas tiem, kuri ir rīdzinieki, un tiem, kuri galvaspilsētā nav deklarējušies, jārēķinās ar nepatiesu deklarēšanos Rīgā, atzina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) pārstāve Laura Laiva.

Rīgas mērs Nils Ušakovs ("Saskaņas centrs") un vicemērs Andris Ameriks ("Gods kalpot Rīgai") nākuši klajā ar ieceri, ka galvaspilsētā deklarētajiem iedzīvotājiem par sabiedriskā transporta izmantošanu turpmāk būs jāmaksā 60 eiro centi (42 santīmi), bet nedeklarētajiem - 1,2 eiro (84 santīmi).

"Ja šādas izmaiņas būs, tad ar to [nepatiesu deklarēšanos] varētu rēķināties," sacīja Laiva.

Līdz šim konstatētas vien 0,01% deklarācijas, kurās norādītā dzīvesvieta neatbilst patiesajai. Viņa norādīja, ka sods par nepareizas deklarētās vietas uzrādīšanu ir līdz 250 latiem.

Deklarēšanās process ir vienkāršs, turklāt norādīto dzīvesvietu pārbauda vien tādā gadījumā, ja saņemts iesniegums.

"Ja ir tiesisks pamats kādā vietā uzturēties, tad var arī deklarēties, un to īsti neviens nepārbauda. Ja kāds pēc tam ierauga, ka pie viņa deklarējies kāds cilvēks, kurš tur nedzīvo, tad var vērsties pašvaldībā vai pie mums pārvaldē ar iesniegumu," paskaidroja Laiva.

Nacionālās apvienības (NA) Rīgas domes deputāti paziņojuši: ja Rīgā piemēros atšķirīgas biļešu cenas, NA lūgs pašvaldību lietu ministru to atcelt.

Savukārt Rīgas domes "Vienotības" frakcijas vadītājas vietnieks Olafs Pulks pieļāva, ka līdz ar Rīgas domes vēlmi piesaistīt deklarētos iedzīvotājus, izmantojot sabiedriskā transporta atlaides, varētu tikt pārkāpti deklarēšanās principi.

"Tas, ka iedzīvotāji deklarējas Rīgā, ir ļoti labi, taču te rodas jautājums, vai netiks pārkāpti deklarēšanās principi. Deklarēšanās mērķis ir tāds, ka cilvēks norāda vietu, kurā viņš valstij ir sasniedzams, taču, ja Pierīgas iedzīvotājs deklarēsies Rīgā, lai saņemtu atlaidi transportā, bet viņa faktiskā dzīvesvieta paliks Pierīgā, deklarēšanās princips būs pārkāpts," klāstīja Pulks.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) iepriekš sacīja, ka ieceri par biļešu cenu izmaiņām var vērtēt tikai pēc tam, kad šādi noteikumi būs pieņemti. VARAM pagaidām atturas tos komentēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!