Foto: stock.xchng

Lai arī vairākas organizācijas kritizēja Veselības ministrijas (VM) sagatavotos grozījumus noteikumos, kas nosaka zāļu kompensācijas kārtību, valdība otrdien pēc plašām diskusijām vienojās tos atbalstīt.

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) atgādināja, ka valdības deklarācijā pausta apņemšanās palielināt veselības nozares finansējumu, un šis ir viens no veidiem.

"Paralēlais imports Latvijā ir atļauts jau daudzus gadus, bet tas nav efektīvs," viņš skaidroja. Līdz ar grozījumiem plānots noteikt, ka medikamenti tiek kompensēti nevis pēc to reģistrācijas numura, bet pēc to ķīmiskā sastāva. Tas novedīs pie zāļu cenu samazinājuma, uzsvēra Belēvičs.

Savukārt Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas (SIFFA) valdes priekšsēdētājs Imants Sinka uzsvēra, ka šis ir klajš paralēlo importētāju lobijs. "Latvijai ir svarīgi, lai ir garantēta zāļu klātbūtne," viņš teica, skaidrojot, ka paralēlie importētāji to nespēj garantēt.

Belēvičs vairākkārt aicināja grozījumus atbalstīt, un kādā brīdī Ministru prezidente Laimdota Straujuma ( V) pat aizrādīja, ka to jau dzirdējusi. Viņas ieskatā svarīgākais ir vienlīdzīgi nosacījumi visiem tirgus dalībniekiem.

Belēvičs norādīja, ka VM iepriekš bijusi zāļu ražotāju lobija ietekmē, savukārt Latvijas Patentbrīvo Medikamentu asociācijas valdes priekšsēdētājs Egils Einārs Jurševics šādus pārmetumus noraidīja, un piebilda, ka VM lobija ietekmē bijusi tikai ZZS laikos.

Belēvičs prasīja balsojumu par noteikumu grozījumiem, uz ko premjere atzina: "Jūs jau zināt, ka uzvarēsiet". "Es arī gribu uzvarēt," sacīja veselības ministrs, uzsverot, ka uzņemas atbildību par šo lēmumu.

Arī valdības protokollēmumā tika ierakstīts, ka Belēvičs uzņemas personisku atbildību par grozījumiem, savukārt Straujumai ir piesardzīga attieksme saistībā ar konkurences kropļošanas risku.

Diskusijas par grozījumiem bija plašas, un Straujumai vairākkārt nācās paaugstināt balsi, lai apturētu ministru vai pieaicināto personu uzrunas.

Saskaņā ar VM skaidroto ministrija izvirzījusi mērķi veicināt konkurenci farmaceitisko produktu tirgū un tā rezultātā panākt konsekventu zāļu cenu samazinājumu, lai veicinātu ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču pieejamību.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos par ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtību paredz noteikt atviegloto procedūru kompensējamo zāļu B sarakstā (kurām nav līdzvērtīgas efektivitātes zāļu) iekļauto zāļu paralēlā importa un paralēlās izplatīšanas ceļā izplatāmo zāļu iekļaušanai kompensācijas kārtībā.

"Grozījumu projektā tiek noteikts, ka paralēli izplatīto un paralēli importēto zāļu cenas ir zemākas par to kompensējamo zāļu cenām, pret kurām ir veikta paralēlā izplatīšana vai paralēlais imports," skaidro VM.

Savukārt, lai uzlabotu kompensējamo zāļu A sarakstā (kurā iekļauti līdzvērtīgas efektivitātes medikamenti) iekļauto zāļu pieejamību, noteikumu projektā ir iekļauta norma, kas paredz, ka turpmāk vienas references grupas ietvaros references cena var tikt noteikta vairākām zālēm vai medicīniskajām ierīcēm. Arī pacientam un ārstam būs plašāka iespēja izvēlēties atbilstošāko medikamentu references grupas ietvaros, skaidroja VM.

Lai motivētu iesniedzējus samazināt kompensējamo zāļu B sarakstā iekļauto zāļu cenas, noteikumu projekts paredz samazināt cenas slieksni no 30% līdz 20%.

Grozījumu projektā arī noteikts, ka turpmāk Nacionālais veselības dienests zāļu kompensācijas sistēmā esošo  zāļu un medicīnisko ierīču kompensācijas bāzes cenu pārskata četras reizes gadā - uz 1.janvāri, 1.aprīli, 1.jūliju un 1.oktobri. Līdz šim cenas tika pārskatītas divas reizes gadā. Paralēli izplatīto un paralēli importēto zāļu cenu aktualizēšana turpmāk tiks veikta uz katra mēneša pirmo datumu.

Savukārt Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācija un Latvijas Patentbrīvo Medikamentu asociācija uzsver - mākslīgi stimulējot paralēlo importu un eksportu, strauji pieaugs atsevišķu zāļu deficīts.

"Ja grozījumi tiks akceptēti, ražotāji vērsīsies pie valdības ar priekšlikumu izņemt no to pienākumu saraksta medikamentu garantēšanas pienākumu Latvijā un aicinās ieviest augstus sodus paralēlajiem eksportētājiem kā tas ir, piemēram, Ungārijā," norāda asociācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!