Foto: DELFI

Valsts prezidents Egils Levits nosūtījis Saeimai izskatīšanai izstrādāto likumprojektu, ar kuru tiktu apstiprināts Sēlijas ģerbonis.

Levits iesniedzis grozījumus Vidzemes, Latgales, Kurzemes un Zemgales ģerboņu likumā, rosinot mainīt likuma nosaukumu uz "Latviešu vēsturisko zemju ģerboņu likums", tādējādi līdzās Vidzemes, Latgales, Kurzemes un Zemgales ģerboņiem likumā būtu ietverts arī Sēlijas ģerbonis.

2022. gada 31. maijā Ilūkstes Kultūras un mākslas centrā notika Valsts heraldikas komisijas izbraukuma sēde, kuras laikā klātesošie tika iepazīstināti ar jaunizveidoto Sēlijas vēsturiskās zemes ģerboni.

Jaunā ģerboņa autors ir mākslinieks Edgars Sims, kurš tolaik norādīja, ka ģerbonis veido vienotu ansambli ar pārējiem Latvijas novadu ģerboņiem.

Sēlijas ģerbonis veidots, uz sarkana lauka attēlojot pretēji pagrieztu, ejošu sudraba staltbriedi.

Iesniedzot jauno likumprojektu Saeimā, Levits uzsvēra, ka jaunā ģerboņa noteikšana likumdošanas ceļā stiprinās šīs latviešu vēsturiskās zemes identitātes vizuālo atveidojumu un ietvers to vienotajā Latvijas valsts heraldiskajā sistēmā.

"Sēlijas ģerbonim būs nozīmīga simboliska nozīme turpmākajā Sēlijas politikā, risinot jautājumus par Sēlijas kultūrvēsturiskās vides saglabāšanu un turpmāko ilgtspējīgu attīstību," norādīja Valsts prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!