Foto: Ilmārs Znotiņš, prezidenta kanceleja

Nākamnedēļ Valsts prezidents Egils Levits piedalīsies Ņujorkā notiekošajā Apvienoto Nāciju organizācijas (ANO) Ģenerālās asamblejas 77. sesijas atklāšanā, kurā viņš uzsvērs nepieciešamību vedot starptautisku tribunālu Krievijas noziegumu izmeklēšanai Ukrainā.

Valsts prezidenta kancelejā portālu "Delfi" informēja, ka Levits darba vizītē Ņujorkā atradīsies no 20. septembra līdz 22. septembrim.

Valsts prezidenta runa ANO Ģenerālajā asamblejā paredzēta 21. septembrī. Plānots, ka Levits savā runā vērsīs valstu vadītāju uzmanību uz nepieciešamību panākt starptautiskās kārtības atjaunošanu un rosinās strādāt pie īpaša Starptautiska tribunāla izveides, kas izmeklētu Krievijas agresijas noziegumu Ukrainā.

Valsts prezidents uzsvērs arī digitālās vides drošību un tehnoloģiju izmantošanu, lai sasniegtu globālos ilgtspējīgas attīstības mērķus.

ANO Ģenerālās asamblejas laikā notiks trīs Baltijas valstu prezidentu tikšanās ar ANO ģenerālsekretāru Antoniu Gutērrešu un Polijas prezidentu Andžeju Dudu. Tāpat Valsts prezidentam paredzētas vairākas divpusējas tikšanās ar valstu līderiem, lai pārrunātu Latvijas pienesumu ANO darbā, kā arī intervijas starptautiskajiem medijiem.

Valsts prezidents un Andra Levites kundze kopīgi tiksies ar ANO dzimumu līdztiesības un iespēju veicināšanas institūcijas (UN Women) izpilddirektori Simu Bahousu. Tāpat Valsts prezidents ar dzīvesbiedri ir aicināti piedalīties ASV prezidenta Džo Baidena un pirmās lēdijas Džilas Baidenas pieņemšanā.

Savukārt Levite kopā ar citu pasaules valstu dzīvesbiedriem tiksies ar Ukrainas pirmo lēdiju Olenu Zelensku, Ņujorkas NVO Sieviešu statusa komitejas priekšsēdētāju Horiju Gudelekianu un Starptautiskās invaliditātes alianses pārstāvjiem. Valsts prezidenta dzīvesbiedrei arī paredzēta tikšanās ar ASV dzīvojošajiem tautiešiem – medicīnas, zinātnes, izglītības darbiniekiem, kuri studē vai strādā Ņujorkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!