Foto: LETA

Cerams, Latvijā nenonāksim līdz obligātai senioru vakcinācijai pret Covid-19, tomēr pie šīs diskusijas varētu būt jāatgriežas, ja vakcinācijas aptvere senioru grupā saglabāsies zema, trešdien, 12. janvārī, preses konferencē pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) pavēstīja Valsts prezidents Egils Levits.

"Vakcinācija ir katra cilvēka paša atbildības jautājums, izpratne par to, kas nepieciešams, lai pasargātu sevi un citus. Uzskatu, ka saprātīgākie cilvēki vakcinējas, bet ir jāpārliecina tie, kas šaubās," sacīja Valsts prezidents.

Prezidents stāstīja, ka patlaban pret Covid-19 ir vakcinēti 80% senioru, tomēr mērķis ir panākt vismaz 90%. Lai arī Levita vērtējumā līdz šim vakcinēto senioru skaits ir liels, tomēr valstī ir svarīgi tiekties uz plašāku vakcinācijas aptveri.

Levita ieskatā, senioru vakcināciju iespējams veicināt, uzlabojot esošos pasākumus, piemēram, lai iespēja ātri saņemt vakcīnu mājās būtu visiem, tostarp valsts attālākos nostūros dzīvojošajiem.

Runājot par ideju noteikt senioriem obligātu pienākumu vakcinēties, Valsts prezidents norādīja uz tendencēm Eiropā, kur atsevišķas valstis pieņēmušas noteikumus, ka par 50-60 gadiem vecākiem cilvēkiem ir obligāti jāvakcinējas pret Covid-19.

"Ja mēs sasniegtu 90% vakcinācijas aptveri, tad tas nebūtu vajadzīgs. Ja šis procents aug lēni, bet omikrona paveids izplatās strauji, tad diskusija varētu novest pie tā, ka būtu nepieciešama obligāta vakcinācija. Bet es ceru, ka to nevajadzēs, jo vakcīnu ir pietiekami. Obligāta vakcinācija būs vajadzīga tad, ja laicīgi nesasniegsim pietiekoši augstu vakcinācijas aptveri," uzsvēra Valsts prezidents.

Jau ziņots, ka koalīcijā ir notikušas diskusijas par iespēju noteikt pienākumu vakcinēties pret Covid-19 visām personām, kas ir sasniegušas 60 gadu vecumu, iepriekš paziņoja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Politiķis izteicās, ka vakcinācijai Covid-19 omikrona paveida kontekstā "ir īpaša vieta". Pēc viņa vārdiem, iedzīvotājiem jāapzinās, ka arī omikrona paveida dēļ Latvijas slimnīcās primāri nonāks un mirušo starpā lielākoties būs tieši nevakcinētie gados vecākie cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!