Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Trešdien, 22. aprīlī, Valsts prezidents Egils Levits sarunā ar premjerministru Krišjāni Kariņu (JV) norādījis, ka algoritms, uz kā pamata ir veidota dīkstāves pabalsta sistēma, ir jāgroza un jāparedz iekļaujošu pieeju, portāls "Delfi" noskaidroja prezidenta kancelejā.

Levits ar Kariņu pārrunāja dīkstāves pabalstu sistēmu un problēmas, kas sabiedrībā radušās attiecībā uz tās īstenošanu dzīvē. Kaut arī šim pabalstam ir atvēlēti lieli līdzekļi, tikai daļa no tiem ir izmaksāti, savukārt nozīmīga daļa cilvēku, kam atbalsts šajā krīzē ir nepieciešams, pabalstu nevar saņemt.

"Algoritms, uz kā pamata ir veidota dīkstāves pabalsta sistēma, ir jāgroza, paredzot iekļaujošu pieeju. Turklāt šī brīža situācija atklāj līdzšinējās nodokļu sistēmas trūkumus, kas pieļāva minimālu nodokļu maksāšanu, un tas tagad ir kļuvis par nastu pilna režīma nodokļu maksātājam," uzskata Levits.

Viņaprāt, šā brīža situācija uzrāda problēmas, kas liek uzlabot nodokļu sistēmu ilgtermiņā.

Prezidenta kanceleja norādīja, ka amatpersonas apspriedās arī par prezidenta izteikto priekšlikumu iekļaut Satversmē "mūsdienīgu, demokrātiskai valstij atbilstošu" Satversmes 81. pantu. Levits informēja Kariņu, ka maija sākumā sazināsies ar Saeimas frakciju vadītājiem, lai pārrunātu šo jautājumu un izklāstītu savus argumentus.

Sarunā tika pārrunāts arī Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžets, pie kā strādā Eiropas Komisija, kas pēc nedēļas ES Padomē dalībvalstis iepazīstinās ar priekšlikumiem budžeta veidošanai. Amatpersonas runāja par iespējamo Latvijas pozīciju un tās koordinēšanu ar citām ES dalībvalstīm.

Kā ziņots, līdz 12. maijam Latvijā ir izsludināta ārkārtējā situācija slimības Covid-19 izplatības ierobežošanai. Tostarp noteikti dažādi aizliegumi, kas skar ekonomiku, lai aizsargātu iedzīvotāju veselību. Valsts arī ieviesusi atbalsta pasākumus uzņēmēju un strādājošo atbalstam.

Līdz šī gada 20. aprīlim Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir izmaksājis dīkstāves pabalstus kopumā 4 792 584 eiro apmērā. Pabalsti 4 538 292 eiro apmērā izmaksāti kopumā 17 605 darbiniekiem pēc 3308 uzņēmumu iesniegumiem, savukārt pēc 1047 pašnodarbināto personu iesniegumiem izmaksāti pabalsti kopumā 254 293 eiro apmērā.

Tāpat vēstīts, ka valdošās koalīcijas partijas vienojušās atsaukties Levita ierosmei atjaunot uzlabotā versijā Satversmes 81. pantu, kas ļautu Ministru kabinetam izņēmuma gadījumos pieņemt noteikumus ar likumu spēku. Lai gan ne visas piecas partijas uzreiz sola savu atbalstu šai idejai, tāds lēmums pieņemts, jo Covid-19 dēļ radusies krīze uzrādījusi vājās vietas varas atzaru darbā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!