Foto: LETA

Vairāki bijušie Augstākās Padomes deputāti nosūtījuši vēstuli Saeimas deputātiem, aicinot Valsts prezidenta amatam virzīt tiesību ekspertu Egilu Levitu.

Vēstulē tiek vērsta uzmanība uz Levita paveikto gan, atjaunojot Latvijas neatkarību, gan Eiropas tiesas tiesneša amatā un izstrādājot Satversmes preambulu.

"Acīmredzama ir Egila Levita lieliskā sapratne gan par valsts iekšējām vajadzībām,  gan starptautiskām iespējām. Acīmredzama ir viņa nevainojamā reputācija, neuzpērkamība un personības neatkarība," klāsta deputāti, aicinot politiskās partijas atteikties no savām privātajām  interesēm Valsts prezidenta kandidāta izraudzīšanā un izvēlēties Levitu.

"Uzskatām viņu par  piemērotāko bezpartejisko personību šim amatam laikā, kad Latvijai ar pašcieņu jāturas pretī gan ārējai agresijai, gan sabiedrības šķelšanas un revanšisma mēģinājumiem," skaidrots vēstulē.

Levits Valsts prezidenta amatā spētu saliedēt un aizstāvēt Latviju labāk par jebkuru citu nosaukto kandidātu, uzsver deputāti.

Vēstuli parakstījis Latvijas PSR Augstākās Padomes deputāts Dainis Īvāns, deputāte Velta Čebotarenoka, kā arī Jānis Škapars, Valentīna Zeile, Georgs Andrejevs un Andris Felss.

Jau vēstīts, ka Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) pirmdien Valsts prezidenta amatam izvirzīja  pašreizējo aizsardzības ministru Raimondu Vējoni.

"Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa iepriekš atzina, ka koalīcija varētu atbalstīt viņa kandidatūru.

Partija "Saskaņa" un Nacionālā apvienība jautājumu par Valsts prezidenta amata kandidātu plānojušas pieņemt trešdien, 13.maijā. Nacionālā apvienība līdz šim kā piemērotāko kandidātu norādījusi Levitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!