Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Jaunas tehnoloģijas un inovācijas ir ekonomiskās izaugsmes un jaunu darba vietu radīšanas pamats, un tas palīdz veidot pārtikušu un modernu Latviju, apmeklējot Elektronikas un datorzinātņu institūtu (EDI), uzsvēra Valsts prezidents Egils Levits.

Viņš otrdien tikās ar EDI vadību, darbiniekiem, kā arī iepazinās ar zinātnieku darbu.

Valsts prezidents norādīja, ka EDI veic pasaules līmeņa pētniecību tehnoloģiju jomā, ir vadošā institūcija inženierzinātnē un tehnoloģijās Latvijā, kas ļoti augstā līmenī darbojas arī Eiropas Savienības projektos.

Levits augstu novērtēja institūta panākumus infrastruktūras un aprīkojuma pilnveidošanā, aktīvajā sadarbībā ar vairāk nekā 300 starptautiskajiem partneriem, kā arī tā iespaidīgo Latvijai piesaistīto Eiropas pētniecības programmu finansējumu un komercializēto tehnoloģiju skaitu.

Valsts prezidents kopā ar EDI direktoru, zinātniskās padomes, laboratoriju un zinātnisko grupu vadītājiem pārrunāja to, kā efektīvi izmantot Latvijas ierobežoto zinātnes finansējumu un kā organizēt tā administrēšanu, līdztekus attīstot zinātnes potenciālu Latvijā.

Tāpat Valsts prezidents ieklausījās nozares problēmjautājumos un sniedza ieteikumus efektīvākai starpinstitūtu sadarbībai nākotnē. Levits norādīja, ka zinātnei Latvijā ir nepieciešams politiskais atbalsts, lai nozare varētu ne tikai izdzīvot, bet arī sniegt nozīmīgu pienesumu tautsaimniecībai.

EDI zinātnieki iepazīstināja Valsts prezidentu ar aktuālajiem projektiem attēlu apstrādē un mākslīgā intelekta pielietošanā, taimeru un ultraskaņas tehnoloģijās, biometrijas sistēmās, valkājamajās ierīcēs, tālizpētes un radaru tehnoloģijās, robotikā. Apmeklējuma laikā Valsts prezidentam bija iespēja iepazīties ar EDI pašbraucošo automašīnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!