Foto: DELFI

Atklājot portālu "Mansprezidents.lv", no pirmdienas iedzīvotājiem tiek piedāvāta iespēja balsot par pieciem Valsts prezidenta amata kandidātiem, kas iepriekšējā balsošanā ieguvuši vislielāko iedzīvotāju atbalstu.

Kopumā pagājušās nedēļas laikā portālā "Manabalss.lv" aptuveni 800 iedzīvotāji ieteikuši savus Valsts prezidenta amata kandidātus, piedāvājot vairāk nekā 130 cilvēkus, kas būtu piemēroti šim augstajam amatam. Visvairāk minēti tiesību eksperts Egils Levits, Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete (V), Saeimas deputāts Mārtiņš Bondars (LRA) un eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Šie cilvēki jau no paša sākuma bijuši līderi, kas kopumā veidoja 61% no ieteikumiem.

Apvienojot iedzīvotāju un politiķu ieteiktos kandidātus, izvēlētas piecas personas, par kurām turpmāk būs iespēja nobalsot portālā "Mansprezidents.lv". Sākotnējā sarakstā ir četras iepriekš minētās personas, kā arī Saeimas deputāts Gunārs Kūtris (NSL). Gadījumā, ja politiķi balsojuma laikā nosauks vēl kādu prezidenta amata kandidātu, arī viņš tiks pievienots sākotnējam sarakstam, un arī par viņu varēs virtuāli nobalsot.

Iepriekšējā balsošanā iedzīvotāji kā iespējamos Valsts prezidenta amata kandidātus minējuši sabiedrībā zināmus un ne tik zināmus cilvēkus, sportistus, žurnālistus un literātus. Ieteikts arī kāds vietējā autoservisa darbinieks, skolotāji un pašvaldību darbinieki.

Portāla "Manabalss.lv" vadītāja Madara Peipiņa medijiem šodien stāstīja, ka projekta mērķis ir panākt, ka ikvienam Latvijas pilsonim ir iespēja atklāti paust atbalstu kādam no prezidenta amata kandidātiem. Projekts arī ir aicinājums Saeimas deputātiem par prezidenta caurskatāmu un saprotamu izvēli, ļaujot sabiedrībai iepazīties ar kandidātiem, diskutēt par tiem. "Šī nav iniciatīva par tautas vēlētu prezidentu, bet aicinājums šo procesu veidot caurspīdīgu, saprotamu un atklātu," teica Peipiņa.

Uzņēmēja Baiba Rubesa atzina, ka aizklāts balsojums Saeimā par prezidentu nav labākais balsošanas veids. Savukārt iespēja iedzīvotājiem pašiem pateikt, kādu cilvēku vēlas redzēt augstajā amatā, ir labs veids, kā iemācīties izteikt savu viedokli un darīt to zināmu arī politiķiem. Advokāts Saulvedis Vārpiņš uzskata ka iniciatīva ir veids, kā dot jaunu impulsu skatīties uz lietām citādi un sākt domāt, nevis tikai gausties, ka ir slikti. "Kustībai ir jāatgriež cilvēkos ticība, ka varam paši savā valstī valdīt un vadīt, un veidot valsti tādu, kādu mēs vēlamies," teica advokāts. Viņam nav pieņemami, ka sabiedrībai līdz šim nav bijis skaidrs, kāpēc un kādu personisko īpašību dēļ partijas ir izvēlējušās konkrēto kandidātu.

Apņēmības pilna sabiedrības vēlmi darīt zināmu saviem partijas biedriem bija Saeimas deputāte Lolita Čigāne (V). Viņa pauda pārliecību, ka šai iniciatīvai būs ietekme uz politiķu izvēli. "Ja daudzi nobalsos, tad nevarēs neieklausīties," pārliecību pauda politiķe. Savukārt nacionālās apvienības valdes loceklis Imants Parādnieks atzina, ka sabiedrības viedoklis ir vērā ņemams un, cerams, arī deputāti to novērtēs. Viņš gan atgādināja, ka viņa pārstāvētais spēks kā vēlamāko kandidātu ir nosaucis Egilu Levitu un tagad sagaida, kad koalīcijā tiks panākta kāda vienošanās. Parādniekam gan patlaban šķiet, ka par vienu kandidātu koalīcija nevienosies.

No pirmdienas, 20.aprīļa, līdz Valsts prezidenta vēlēšanas dienai jūnija sākumā ikviens Latvijas pilsonis, kurš sasniedzis 16 gadu vecumu, izmantojot internetbankas autorizāciju, varēs otrajā kārtā parakstīties par atbalstu konkrētiem kandidātiem, kurus būs izvirzījuši un atbalstu pauduši Saeimas deputāti, un par kuriem būs saņemti visvairāk iedzīvotāju ieteikumu.

Balsojuma aktuālie rezultāti būs redzami katru dienu.

"Mansprezidents.lv" ir atklāts Latvijas iedzīvotāju balsojums, lai noskaidrotu, kuram jākļūst par Latvijas prezidentu. Tā ir iespēja katram Latvijas iedzīvotājam atklāti paust atbalstu kādam no kandidātiem, kā arī aicinājums Saeimas deputātus rūpēties par prezidenta caurskatāmāku un saprotamāku izvēli, ļaujot sabiedrībai ar viņiem iepazīties savlaicīgi. Iniciatīvas virzītāji norāda, ka tā nav iniciatīva par tautas vēlētu prezidentu, bet gan aicinājums deputātiem veidot demokrātiskas sabiedrības cienīgu un caurskatāmu prezidenta izraudzīšanās procesu.

19.maijā tiks uzsākta oficiālā Valsts prezidenta amata kandidātu izvirzīšana Saeimā. Šajā dienā Saeimas deputātiem darīsim zināmu "mansprezidents.lv" balsojumu, aicinot to ņemt vērā, izvirzot kandidātus. "Mansprezidents.lv" balsojums šeit neapstāsies - tas turpināsies līdz Valsts prezidents ievēlēšanas dienai.

Prezidenta vēlēšanu dienā "mansprezidents.lv"  komanda savāktos parakstus nogādās Saeimā, aicinot deputātus ņemt vērā sabiedrības izteikto viedokli un balsis.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš atteicās no atkārtotas kandidēšanas uz šo amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!