Foto: LETA

Latvijā Covid-19 ierobežošanai noteiktie ierobežojumi nepārkāpj Satversmi, šodien diskusijā "Tēmturis - veselības drošība" uzsvēra Valsts prezidents, jurists Egils Levits.

Prezidents uzsvēra, ka ieviestie noteikumi ierobežo cilvēka brīvību un pamattiesības, bet Satversmes 116. pants nosaka, ka cilvēku tiesības noteiktā laikā var tikt ierobežotas, lai aizsargātu citu cilvēku drošību un labklājību. "Līdz ar to izriet, ka pastāvošie ierobežojumi nepārkāpj Satversmi," teica Levits.

Prezidents atzīmēja, ka valsts pienākums ir aizsargāt cilvēku dzīvības un veselību un cilvēkiem ir tiesības citiem cilvēkiem prasīt ievērot ierobežojumus, lai sargātu savu veselību.

Politiķis pauda, ka ierobežojumiem ir jābūt samērīgiem. "Ierobežojumiem ir jābūt efektīviem un atbilstošiem esošajai situācijai," teica prezidents, uzsverot, ka ierobežojumu izstrādes laikā ir jāņem vērā arī iedzīvotāju sociālās vajadzības, proti, var tikt ierobežota izklaides vietu darbība, kā arī apģērbju veikalu darbs, bet pārtikas veikali var turpināt strādāt, jo pārtika ir vajadzīgāka prece par apģērbu vai kādu koncertu.

Levits vērtēja, ka sabiedrībā par Covid-19 vīrusu ir izveidojušies divi krasi atšķirīgi viedokļi. Pēc viņa vērojumiem, lielākā daļa sabiedrības uzskata šo vīrusu par nopietnu apdraudējumu un ir ar mieru ievērot nepieciešamos piesardzības noteikumus, lai mazinātu vīrusa izplatīšanos, bet ir arī tāda sabiedrības daļa, kura dažādu iemeslu dēļ noliedz vīrusa eksistenci vai arī vienkārši nevēlās ievērot noteiktos epidemioloģiskos ierobežojumus.

"Sabiedrībā ir izveidojušās trīs "pret" grupas. Viena grupa uzskata, ka Covid-19 vispār neeksistē, viņi tic vairākām sazvērestības teorijām. Otra grupa tic vīrusa eksistencei, bet netic, ka tas tik tiešām ir bīstamāks par sezonālo gripu. Bet trešā grupa apzinās, ka vīruss pastāv un ir bīstams, bet netic, ka tas var skart viņus pašus vai viņu radiniekus," sacīja Levits.

Levits izteica noteiktas bažas, ka mūsdienās pasaulē notiek demonstrācijas pret ieviestajiem ierobežojumiem. Pēc viņa vērojumiem, cilvēku neticības līmenis Covid-19 apstākļos bieži vien ir dažāds, tomēr tie konsolidējas, un tas liecinot par racionālas informācijas krīzi sociālo tīklu burbuļos.

"Cilvēki tajos iegrimst arvien dziļāk un iedomājas savu burbuli esam par visu tautu," sacīja prezidents, piebilstot, ka pētījumi rāda, ka šī noslēgšanās no realitātes ir salīdzināma ar islāmistu radikalizāciju, kas ir nopietna sociāla problēma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!