Foto: LETA

NATO un Eiropas Savienības (ES) valstu vienotība garantē drošību mūs reģionā, trešdien, 9. februārī, pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) pavēstīja Valsts prezidents Egils Levits.

Prezidents informēja, ka viens no sarunu tematiem trešdien bijusi arī drošība. Levits apliecināja, ka Latvija ir pilnībā informēta par drošības sarunām, kā arī valsts piedalās NATO pozīcijas formulēšanā.

"Mums ir intensīvas konsultācijas ar NATO valstu vadītājiem un šīs organizācijas pārstāvjiem," piebilda valsts vadītājs.

Levits uzsvēra, ka NATO valstu pozīcija drošības jautājumos ir vienota, tādējādi garantējot drošību mūsu reģionā.

"Konsultācijas turpināsies un būsim pilnībā iesaistīti NATO un ES lēmumu pieņemšanā," uzsvēra Valsts prezidents.

Arī Kariņš apliecināja, ka Latvija drošības sarunās nav novērotāja, bet gan valsts ir viena no viedokļu un pozīciju veidotājām.

Ministru prezidents informēja par starptautiska līmeņa sarunām par drošības situāciju – tikšanos ar Baltijas valstu vadītājām, telefona zvanu ar Frakcijas prezidentu Emanuelu Makronu pirms viņa vizītes uz Maskavu, kā arī šonedēļ visu trīs Baltijas valstu premjeri tiksies ar Vācijas kancleru Olafu Šolcu, lai saskaņotu viedokļus, kas attiecas arī uz iespējamajām sankcijām Krievijai, ja tā izvērsīs plašāku karadarbību Ukrainā.

"Vienotība šajā krīzē ir liels ieguvums. NATO un ES nav atdalījušās, bet kontakt visos līmeņos ir aktīvi un vienoti," uzsvēra Kariņš.

Jau vēstīts, ka Francijas prezidents Emanuels Makrons otrdien paziņojis, ka pēc tikšanās ar Krievijas un Ukrainas līderiem saskata ceļu spriedzes mazināšanai.

Kopīgajā preses konferencē ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski Makrons Kijevā pauda pārliecību, ka esot iespējams panākt progresu divās frontēs – virzīt uz priekšu sarunas starp Maskavu un Kijevu par konflikta risināšanu Austrumukrainā, kā arī rast "konkrētus, praktiskus risinājumus" spriedzes mazināšanai Krievijas un Rietumu attiecībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!