Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Valsts prezidents Egils Levits otrdien, 22. novembrī, parakstīs rīkojumu par līdzšinējā premjera Krišjāņa Kariņa (JV) aicināšanu sastādīt arī nākamo Ministru kabinetu un piedāvāt 14. Saeimai to apstiprināt, par to otrdien preses konferencē pēc tikšanās ar Kariņu pavēstīja Valsts prezidents.

Levits mediju pārstāvjiem stāstīja, ka puses šodien pārrunājušas nākamās valdības deklarācijas "melnrakstu", kurā ir ietverti pieci bloki. Pirmais bloks ir drošība un ārpolitika. Otras bloks ir izglītība un zinātne, pie kuras, pēc Valsts prezidenta domām, vēl esot jāpiestrādā.

Trešais bloks ir enerģētika, klimats un vide, kas, Levita vārdiem, ir jākonsolidē kā atsevišķs politisks virziens, līdzīgi kā tas ir citviet Eiropā. Ceturtais bloks ir konkurētspēja visplašākajā tās nozīmē. Bet piektais bloks ir dzīves kvalitāte, tās uzlabošana dažādās jomās.

Pēc Valsts prezidenta domām, valdības deklarācijas "melnrakstā" ir minētas svarīgākās prioritātes, kuras vēl jāizstrādā skaidrāk un detalizētāk.

"Apskatot deklarāciju, ir radusies pilnīgi skaidra pārliecība, ka šī koalīcija ir pietiekami stabila, ar daudz kopīgiem uzstādījumiem, kas var būt par pamatu šīs koalīcijas darbam nākamos četrus gadus," uzsvēra Valsts prezidents.

Viņa vērtējumā, valdības deklarācija liecina, ka nākamā valdība varētu nest sabiedrībai "nopietnus uzlabojumus", ja vien šīs apņemšanās tiks pildītas. "Šī solīdā bāze ir. Tādēļ šodien parakstīšu rīkojumu par Kariņa aicināšanu kļūt par premjera amata kandidātu, lūgšu sastādīt nākamo ministru kabinetu un iet uz Saeimu to apstiprināt. Pēc tam, kad kabinets būs sastādīts un guvis Saeimas atbalstu, sekos konkrēta valdības rīcības plāna izstrāde," pauda Levits.

Savukārt Kariņš piebilda, ka valdības deklarācijas mērķis ir panākt ekonomikas transformāciju, ko iespējams izdarīt, vienlaicīgi strādājot ar valdības deklarācijā iekļautajām piecām jomām.

Apvienotā saraksta (AS) līderis Uldis Pīlēns raidījumā "Spried ar Delfi" sacīja, ka šī diena ir svarīga, jo beidzot ir zināms Valsts prezidenta lēmums. "Šobrīd manā izpratnē mandāti ir precīzi definēti un tā varētu būt laba ziņa sabiedrībai un visiem iesaistītajiem un neiesaistītajiem," vērtēja Pīlēns.

Viņš arī piebilda, ka, klausoties Kariņa šodien pausto Rīgas pilī, ka tagad ir laiks ekonomikas transformācijai, ir tas, kā dēļ AS vispār nāca uz politiskās skatuves.

Prognozējot nākamās valdības deklarācijas parakstīšanu un attiecīgi arī ministru mandātu nosaukšanu, Pīlēns sacīja, ka "Jaunās vienotības" piedāvātais sarunu plāns paredz deklarāciju parakstīt līdz 7. decembrim. "Tas nav nereāls datums, lai mēs nonāktu līdz skaidrai deklarācijas parakstīšanai," sacīja AS līderis, piebilstot, ka viņš patlaban atturas prognozēt, kad jauno Ministru kabinetu varētu apstiprināt Saeima.

Kariņš sacīja, ka Viņš turpinās vadīt "Jaunās vienotības", Apvienotā saraksta un Nacionālās apvienības valdības deklarācijas izstrādi. "Esmu pārliecināts, ka tiks izstrādāta laba valdības deklarācija un dažu nedēļu laikā piedāvāšu labu Ministru kabineta sastāvu balsošanai Saeima," informēja nākamās valdības premjera amata kandidāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!