Foto: Shutterstock

"Nekādas konstitucionālas krīzes šeit nav," par Saeimas lēmumu neturpināt darbu pie Civilās savienības likumprojekta otrdien raidījumā "900 sekundes" teica Valsts prezidents Egils Levits.

Satversmes tiesa (ST) ir izvērsusi motivāciju, kādēļ būtu nepieciešams vai kādēļ būtu labi Saeimai ieviest vienu jaunu institūtu – civilo savienību.

"ST spriedums nosaka konkrētu jautājumu, kas bija tiesas priekšā. Šis jautājums ir atrisināts ar grozījumiem Darba likumā," teica prezidents.

"Un tas ir politikas jautājums, tas ir mūsu vērtību jautājums, vai Saeima grib paplašināt šo grozījumu, kas jau tagad ir paredzēts Darba likumā, ieviešot tādu jaunu institūtu kā civilo savienību," viņš teica.

Levits uzsvēra, ka "ir nepieciešamas plašākas diskusijas arī sabiedrībā, kā sabiedrība to redz, jo tas ir būtisks jauninājums. Un tas ir sabiedrības diskusiju jautājums".

"Es domāju, ka par to noteikti ir jārunā tālāk," viņš sacīja.

Kā ziņots, Saeima ceturtdien, 8. decembrī, atbalstīja iepriekš Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas lēmumu noraidīt iniciatīvas par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību tālāku vērtēšanu.

Šīs iniciatīvas izvērtēšanu atbalstīja 32 deputāti no politiskajiem spēkiem "Progresīvie" un "Jaunā vienotība", bet "pret" balsoja 50 pārējo politisko spēku deputāti.

Iniciatīvu portālā "Mana Balss" iesniedza kustība "Dzīvesbiedri" un par to parakstījās vairāk nekā 23 544 Latvijas iedzīvotāji.

Iniciatīvas iesniedzēji atgādināja, ST spriedums lietā Nr. 2019-33-01 Latvijas likumdevējam deva uzdevumu – nodrošināt visu ģimeņu, t. sk. ārpus laulības kopā dzīvojošo pāru juridisko, ekonomisko un sociālo aizsardzību.

Nodrošinot ST sprieduma izpildi, Tieslietu ministrijas paspārnē tika izstrādāts Civilās savienības likums, ar kuru tiktu izveidots tiesiskais regulējums, kas paredz ikvienai personai iespēju noslēgt civilo savienību ar citu personu, ar kuru tā veido kopīgu mājsaimniecību.

Saeimas Juridiskā komisija iepriekš nolēma neturpināt 14. Saeimā skatīt iepriekšējā parlamentā līdz galam neizskatīto Civilās savienības likumprojektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!