Foto: LETA

Jaunievēlētais prezidents Egils Levits par Valsts prezidenta kancelejas vadītāju ir izvēlējies vēstnieku Andri Teikmani, kurš ir piekritis ieņemt šo amatu no 8. jūlija, kad nokārtos saistības par vēstnieka pienākumu pildīšanu.

Kā informēja Levita padomniece saziņai ar sabiedrību Aiva Rozenberga, savukārt par Levita ārlietu padomnieci uzrunāta vēstniece Solveiga Silkalna. Arī viņa piekritusi pildīt šos pienākumus no 8.jūlija.

Teikmanis pašlaik pilda Latvijas vēstnieka pienākumus ASV. Kā liecina Ārlietu ministrijas apkopotais Teikmaņa dzīvesgājums, viņš ir dzimis 1959.gadā un ieguvis juridisko izglītību.

Darba gaitas viņš vēl Padomju gados - 1983.gadā - sācis kā Rīgas pilsētas Milicijas pārvaldes izmeklētājs, bet vēlāk kļuvis par tiesnesi. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas bijis Augstākās padomes deputāts un 1990.gada 4.maijā parakstījis Deklarāciju par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu.

Kopš 1994.gada viņš strādājis kā diplomāts un bijis vēstnieks Lielbritānijā, Austrālijā, Jaunzēlandē, Krievijā, Vācijā un Eiropas Padomē. No 2008. līdz 2013.gadam viņš bijis Ārlietu ministrijas valsts sekretārs, bet vairākus gadus bijis arī valsts sekretāra vietnieks.

Savukārt Silkalna pašlaik ir Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietniece Eiropas lietās. Viņa ir bijusi bijušo premjeru Valda Dombrovska (V), Laimdotas Straujumas (V) un Einara Repšes (JL) ārlietu padomniece.

Silkalna karjeru ārlietu dienestā sākusi 1995.gadā kā vecākā referente Ārlietu ministrijas Humanitāro jautājumu nodaļā. Vēlāk viņa kļuvusi par nodaļas vadītāju, bet tad strādājusi Latvijas pārstāvniecībās Eiropas Savienībā un Eiropas Padomē. 2005.gadā Silkalna kļuva par Latvijas vēstnieci ANO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!