Foto: LETA

Valsts prezidents Egils Levits šodien piešķīris Cildinājuma rakstus profesoram, bijušajam Satversmes tiesas (ST) tiesnesim Romānam Apsītim un rakstniekam Jurim Zvirgzdiņam, sveicot abas personības nozīmīgajās jubilejās un godinot viņu profesionālo devumu, informē Valsts prezidenta kancelejā.

"Jūs vienmēr esat bijis pienākuma cilvēks un visos amatos godprātīgi un pēc labākās sirdsapziņas esat kalpojis mūsu Latvijai un tās Satversmei. Mūsu sagatavotā Neatkarības atjaunošanas deklarācija uz visiem laikiem Latvijas vēsturē skanēs Jūsu balsī, kā izskanēja toreiz, 1990. gada 4. maijā, Augstākās padomes sēdē," sveicot profesoru, bijušo tiesībsargu un bijušo ST tiesnesi Apsīti 82 gadu jubilejā, Cildinājuma rakstā uzsver Valsts prezidents.

Levits pateicas Apsītim par nenovērtējamo ieguldījumu Latvijas neatkarības atjaunošanā, kā arī cildina profesora prasmes un pieredzi taisnīguma un tiesiskas valsts nostiprināšanā un sveic nozīmīgajā dzīves jubilejā.

Piešķirot Valsts prezidenta Cildinājuma rakstu prozaiķim, rakstniekam un bērnu grāmatu autoram Jurim Zvirgzdiņam 80 gadu jubilejā, Levits norāda, ka autora personības un radošās darbības pamatā vienmēr ir bijis intelekts, brīvdomība un oriģinalitāte. "Šīs kvalitātes Jūs spējāt uzturēt spēkā arī padomju totalitārismā, dzīvojot ilgā piespiedu atrautībā no Rietumu kultūras un vienlaikus veidojot "nenocenzētās" jeb alternatīvās kultūras realitāti Latvijā," uzsver Valsts prezidents.

Levits cildina Zvirgzdiņa devumu latviešu mūsdienu literatūrā, ko rakstnieks ir papildinājis ar sev vien raksturīgo izteiksmes veidu, tostarp aizrautīgi attīstot groteskas žanru. "Apsveicu nozīmīgajā dzīves jubilejā," pauž Valsts prezidents.

Svinīgā Cildinājuma rakstu pasniegšana Apsītim un Zvirgzdiņam notiks, kad valstī uzlabosies epidemioloģiskā situācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!