Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Valsts prezidents Egils Levits rosina izveidot stipendiju programmu jauniešiem, kuri vēlas studēt kādu no Eiropas Savienības valodām vai STEM (zinātne, tehnoloģijas, inženierzinātne, matemātika) priekšmetus.

Levits pēc tikšanās ar Saeimas frakcijas "Jaunā Vienotība", "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība deputātiem atzīmēja, ka tas pēc pāris gadiem varētu nodrošināt pietiekamu skaitu skolotāju, kuru patlaban trūkst. Šis bija viens no jautājumiem, kas pārrunāts tikšanās laikā ar deputātiem.

Valsts pirmā persona žurnālistiem norādīja, ka pirmdien pārrunāti jaunās koalīcijas darba plāni nākamajiem četriem gadiem. Deputāti akcentējuši, ka koalīcija darbojas labi, sadarbība ir apmierinoša un ir pietiekami daudz kopīgu tēmu, kuras koalīcija ir apņēmusies risināt.

Tāpat, pēc Levita paustā, tikšanās laikā pārrunāti likumprojekti, kas saistīti ar jaunajiem uzstādījumiem, piemēram, runa bijusi par valsts aizsardzības dienestu. Tāpat pārrunāti jautājumi par ekonomiku un tās transformāciju, kā arī par sociālo atbalstu.

Valsts prezidents uzsvēra, ka tikšanās laikā ar deputātiem pārrunāti arī iespējamie grozījumi partiju finansēšanas likumā, kur lielāks uzsvars tiktu likts uz partiju saturiskās kapacitātes stiprināšanu. Levits skaidroja, ka kopējais finansējums paliktu nemainīgs, taču daļa no tā būtu jāizmanto partiju kapacitātes veicināšanai.

"Mēs pārrunājām daudz jautājumus, kas saistīti ar to, ka Ukrainas kara laikā latviešu apziņa un pašapziņa par savu nacionālo valsti ir kļuvusi stingrāka un tas ir jāturpina. Ir jāpieņem likums, kas neļauj diskriminēt latviešus darba tirgū. Mēs runājām arī par to, kādā veidā varētu īstenot skolu reformu," teica prezidents.

Tikšanās laikā pausts vērtējums, ka jaunā valdība esot krietni elastīgāk organizēta nekā iepriekšējās. Pēc prezidenta paustā, tas atbilst mūsdienu prasībām, taču, lai gan horizontālās sadarbības iespējas ir stiprinātas, tās ir arī jāiedzīvina praksē.

"Mēs runājām arī par ministru biedriem. Manuprāt, tie būtu jāievieš četrās jomās – digitālajā, demogrāfijas, ģimenes un bērnu tiesību, kā arī augstākās izglītības, zinātnes, inovāciju un informatīvās telpas jomā, kur pašreiz mums ir bāla politika," uzsvēra Levits.

Pēc prezidenta paustā, ar deputātiem runāts arī par Zaļo kursu. Levits akcentēja, ka frakcijas ir vienisprātis par Zaļā kursa izmantošanas iespējām. Viņš norādīja, ka Ekonomikas ministrijai ir jābūt tādai politikai, kā izmantot Zaļo kursu valsts interesēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!