Foto: LETA
Eiropas Savienības tiesas tiesnesis Egils Levits nedomā, ka nākamgad tiks grozīta Satversme, paredzot tautas vēlētu Valsts prezidentu un viņa pilnvaru paplašināšanu. "Šķiet, ka tautas vēlēta Valsts prezidenta spožais tēls tautā lēnām "apsūb", jo diez vai tas varētu piepildīt uz to liktās cerības," intervijā "Latvijas Avīzei" paudis Levits.

Viņaprāt arī  diskusijas par Saeimas vēlēšanu sistēmas maiņu turpināsies, bet nekļūs intensīvākas. "Domāju, ka cilvēki arvien vairāk saprot, ka ne jau proporcionālā vēlēšanu sistēma ir galvenais iemesls mūsu demokrātijas trūkumiem," paudis Levits.

Arī jaunām partijām viņš panākumus neprognozē, jo "cilvēki ir apdedzinājušies ar ātrumā, momentānā jūtu uzplūdā radītu politisku spēku". "Neizslēdzu, ka varētu izveidoties jaunas partijas, taču cilvēki negribēs, lai to dēļ jau nākamgad tiktu rīkotas ārkārtas vēlēšanas, bet drīzāk gribēs dot tām laiku nobriest uz nākamajām, 2014. gada, vēlēšanām," sacījis Levits.

Jau ziņots, ka vēl bijušā prezidenta un ZRP vadītāja Valda Zatlera pilnvaru termiņa laikā Saeimā iesniegtajā Konstitucionālu tiesību komisijas atzinumā par prezidenta pilnvaru paplašināšanu nav analizēta iespēja prezidentu ievēlēt tautai.

Taču pašreizējais prezidents Andris Bērziņš drīz pēc ievēlēšanas paudis atbalstu tam, ka Latvija paliek parlamentāra republika, taču Valsts prezidentu būtu jāievēl tautai. Tautas vēlētu prezidentu atbalstīja arī Zatlera reformu partija, taču koalīcijas sarunās par to nepanāca vienošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!