Foto: F64

Atzīmējot Latvijas un Svētā Krēsla attiecību simtgadi, 9. un 10. maijā plānota Valsts prezidenta Egila Levita un Andras Levites oficiāla vizīte Vatikānā un audience pie pāvesta Franciska, portālu "Delfi" informēja Valsts prezidenta kancelejas pārstāve Justīne Deičmane.

Tāpat arī valsts prezidentam plānotas sarunas ar Svētā Krēsla Valsts sekretāru kardinālu Pjetro Parolinu. Pēc sarunas, izsakot Parolinam atzinību par nozīmīgo ieguldījumu Latvijas un Svētā Krēsla attiecību stiprināšanā un padziļināšanā, notiks arī valsts apbalvojuma – Triju Zvaigžņu ordeņa lielkrusta komandiera pakāpes – piešķiršanas ceremonija.

Kā liecina Ārlietu ministrijas mājas lapā pieejamā informācija, kardināls Pjetro Parolins ir Svētā Krēsla valsts sekretārs kopš 2013. gada 15. oktobra. 2016. gadā, atzīmējot Latvijas un Svētā Krēsla diplomātisko attiecību atjaunošanas 25 gadus un 95 gadus kopš Svētais Krēsls atzina Latviju de iure, Parolins ieradās oficiālā vizītē Latvijā.

Eiropas dienā, 9. maijā, Valsts prezidents apmeklēs Eiropas Savienības un Svētā Krēsla attiecību piecdesmitgadei veltītu Svēto Misi. Tāpat Romā notiks arī grāmatas "100 gadi patiesuma un uzticēšanās garā. Diplomātiskās attiecības starp Latvijas Republiku un Svēto Krēslu" atvēršana un svinīgs sarīkojums ar garīgās mūzikas koncertu bazilikā.

Laikā no 11. līdz 12. maijam prezidents un viņa kundze būs oficiālā vizītē Itālijā. Tās laikā Levits tiksies ar Itālijas prezidentu, Itālijas Senāta prezidenti, Deputātu palātas prezidentu un Konstitucionālās tiesas prezidentu.

Savukārt Andra Levite tiksies ar Itālijas Paralimpisko komiteju, kā arī apmeklēs vecāko publisko bibliotēku Eiropā "Biblioteca Angelica".

Vizīte noritēs Latvijas de iure atzīšanas un Latvijas diplomātisko attiecību nodibināšanas ar Itāliju simtgadē, kā arī, atzīmējot 30. gadadienu, kopš Itālija atjaunoja diplomātiskās attiecības ar Latviju.

11. maijā prezidents Romā tiksies ar Neatkarīgo Maltas Ordeni, lai pārrunātu tālāko Latvijas un Neatkarīgā Maltas Ordeņa sadarbību humanitārajos, sakaru, kultūras un izglītības jautājumos. Neatkarīgais Maltas Ordenis ir valsts bez teritorijas, kas izveidojusies no Romas katoļu Baznīcas viduslaiku Hospitāliešu mūku–bruņinieku ordeņa. Ordenis nodarbojas ar labdarību, humāno palīdzību un medicīnisko palīdzību visā pasaulē.

Diplomātiskās attiecības starp Latvijas Republiku un Neatkarīgo Maltas Ordeni nodibinātas 1995. gada 15.augustā. Kopš 2020. gada 8. janvāra Latvijas vēstniece pie Neatkarīgā Maltas Ordeņa ir Elita Kuzma ar rezidenci Rīgā, liecina Ārlietu ministrijas mājas lapā pieejamā informācija.

Egila Levita darba kārtība pieejama šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!