Foto: DELFI

Gan Latvijas, gan visas Eiropas Savienības (ES) un NATO ietvaros, jāraugās kā šajos traģiskajos apstākļos palīdzēt vismaz tiem konkrētajiem afgāņiem, kas savulaik ir palīdzējuši mums, uzsvēra Valsts prezidents Egils Levits.

Jau rakstīts, ka svētdien islāmistu grupējuma "Taleban" kaujinieki bez cīņām ienākuši Afganistānas galvaspilsētas Kabulas priekšpilsētās. Kopš pagājušās nedēļas talibi pārņēmuši savā kontrolē lielāko daļu valsts teritorijas, sakaujot Afganistānas drošības spēkus, pārvelkot tos savā pusē vai liekot tiem bēgt, neraugoties pat uz zināmu ASV aviācijas atbalstu.

Valsts prezidents arī akcentēja, ka situācija Afganistānā liek principiāli pārdomāt NATO un rietumvalstu kopējo globālo stratēģiju. Levita ieskatā, šādam plaša mēroga pārdomu procesam jānoved pie reālistiska un ilgtspējīga rezultāta. Viņš norādīja, ka sabiedroto un Latvijas primārais uzdevums ir stiprināt visu NATO valstu drošību.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) Sabiedrisko attiecību vadītāja Madara Puķe skaidroja, ka tikai pēc dokumentu saņemšanas no Valsts robežsardzes, PMLP ir pamats sākt skatīt personas iesniegumu par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu un iegūt padziļinātu informāciju personiskās intervijas laikā, ievērojot Patvēruma likumā noteikto procedūru un nosacījumus.

Tāpat PMLP šobrīd nevar komentēt jautājumu, kādā termiņā varētu tikt izlemts jautājums par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu un, jo vairāk, kāds varētu būt rezultāts, proti, vai personai varētu tikt piešķirts bēgļa vai alternatīvais statuss.

PMLP īpaši uzsvēra, ka atbilstoši Patvēruma likuma 5.panta pirmajai daļai patvēruma procedūrā iesaistīto institūciju darbiniekiem nav tiesību izpaust informāciju par patvēruma meklētāju, arī par iesnieguma iesniegšanas faktu.

Jau ziņots, ka Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) lūdzis identificēt tos afgāņu pilsoņus, kuri palīdzējuši Latvijas misijai Afganistānā, un izskatīt iespēju tiem piešķirt patvērumu.

Pēc Pabrika teiktā, runa varēt būt par līdz 15 ģimenēm, kam Afganistānā, pie varas nākot islāmistu grupējumam "Taleban", draud briesmas.

Aizsardzības ministrs atzina, ka bēgļu no Afganistānas kļūs vairāk. Viņš situāciju Afganistānā raksturoja kā traģisku.

Talibiem ielencot Kabulu un gatavojoties pārņemt savā kontrolē visu Afganistānu, rietumvalstis svētdien steidz evakuēt no turienes gan savus pilsoņus, gan afgāņus, kas strādājuši kopā ar viņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!