Foto: LETA

Valsts prezidents Egils Levits šonedēļ plāno Saeimā iesniegt grozījumus Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā, kas regulētu valsts budžeta finansējuma samazinājumu tām partijām, kuru frakcijas Saeimā ir sabrukušas un nespēj īstenot vēlētāju atbalstīto programmu, portālu "Delfi" informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Par likumprojekta virzību Levits pirmdien, 17. janvārī, informējis tieslietu ministru Jāni Bordānu (JKP), Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāju Juri Jurašu (JKP), Saeimas Juridiskās komisijas Tiesu politikas apakškomisijas priekšsēdētāju Inesi Lībiņu-Egneri (JV) un Saeimas Juridiskās komisijas Krimināltiesību politikas apakškomisijas priekšsēdētāju Andreju Judinu (JV).

Tikšanās laikā Levits uzsvēra, ka grozījumi ir izstrādāti, konsultējoties ar attiecīgās jomas lietpratējiem, lai nākotnē izvairītos no "šādas Eiropā līdz šim retas situācijas, kad parlamentā ievēlētā partija sasaukuma laikā sabrūk un nespēj pilnvērtīgi īstenot savu vēlētāju pārstāvniecību Saeimā".

Jau vēstīts, ka politiskā partija "Par Cilvēcīgu Latviju" (agrāk – "KPV LV") 2022. gadā nesaņems paredzēto valsts finansējumu 646 303 eiro apmērā, jo tā 2020. gadā pretlikumīgi izmantojusi tai piešķirto valsts budžeta finansējumu vairāk nekā 30 000 eiro apmērā, portāls "Delfi" uzzināja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

Birojā atzīmēja, ka partijai ir tiesības pārsūdzēt KNAB pieņemto lēmumu, kas pirmdien, 17. janvārī, stājās spēkā, taču lēmuma pārsūdzēšana neaptur tā darbību. Papildus partijai pretlikumīgi izlietotie finanšu līdzekļi 30 dienu laikā jāatmaksā valsts budžetā, pretējā gadījumā KNAB ir tiesīgs lemt par partijas darbības apturēšanu.

KNAB apkopotā informācija liecina, ka "Par Cilvēcīgu Latviju" līdz šim no valsts budžeta saņēmusi 1 372 125 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!