Lai gan galīgie ekspertīzes rezultāti apstiprina, ka maģistrālā gāzes vada Tallina – Vireši avārijas iemesls bija bojātā šuve, “Latvijas gāze” (LG) nepieprasīs kompensāciju no Baltkrievijas firmas, kas bija atbildīgās par cauruļvada montāžu, tomēr izteiks tai savu neapmierinātību ar nekvalitatīvu darbu.
LG preses sekretārs Vinsents Makaris portālam “Delfi” sacīja, ka uzņēmums neredz iespēju piedzīt kompensāciju, jo ir beidzies darbu garantijas laiks, taču LG ir svarīgi uzsvērt, ka avārijas iemesls bija nekvalitatīvs Baltkrievijas “Belarustruboprovodstroj” darbs, nevis LG vaina.

“Mēs gatavojam pēdējos dokumentus, lai nosūtītu savu viedokli darbu veicējiem,” sacīja Makaris.

Jau ziņots, ka gāzes vada avārijā noplūduši 7 miljonu kubikmetru gāzes un LG kopumā nodarīti zaudējumi 125 000 latu apmērā. Gāzes vads Vireši – Tallina būvēts 1990.gadā, tas ir viens no jaunākajiem maģistrālajiem gāzes vadiem Latvijā un tā diagnostiku LG plānoja veikt tikai 2010.gadā.

Eksplodējušā gāzesvada caurules ražotājs ir Vācijas uzņēmums “Bergrohr&Herne”, gāzes vadu projektēja Ļeņingradas projektēšanas institūts “Giprospecgaz”, būvēja Baltkrievijas “Belarustruboprovodstroj”, bet metināto šuvju kvalitāti pārbaudīja trests “Voronežtruboprovodstroj”.

“Belarustruboprovodstroj” joprojām pastāv un strādā. Uzņēmuma ģenerāldirektors Ivans Taikovičs iepriekš portālam “Delfi” sacīja, ka “diezgan bieži celtniekus mēģina vainot visā, taču viņu vaina tiek reti pierādīta”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!