Foto: F64

Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere (JV) apsvērtu iespēju kandidēt uz Satversmes tiesas (ST) tiesneses gaidāmo vakanto amatu, ja tiktu tam uzrunāta, apliecināja politiķe.

Pašlaik gan nav zināms, vai Lībiņas-Egneres kandidatūra šim amatam tiks apspriesta.

Lībiņa-Egnere akcentēja, ka neviens politiķis un neviena partija nav viņu uzrunājusi ieņemt šo amatu. Politiķe norādīja, ka iespēja viņai ieņemt ST tiesneša amatu ir izskanējusi sarunā ar cienījamiem juristiem, līdz ar to šajā jautājumā viņa esot novērtēta no nepolitisko kolēģu puses.

Ja tiktu saņemts aicinājums no Saeimas deputātiem, kuriem jāizvirza nākamā ST kandidatūra, Lībiņa-Egnere pauda, ka to noteikti apsvērtu. Tas būtu viņas kā juristes augsts profesionalitātes novērtējums, norādīja Saeimas priekšsēdētājas biedre.

Lībiņa-Egnere piebilda, ka ir tiesību zinātņu doktore, pētījusi cilvēktiesību un konstitucionālos jautājumus un ir Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes docente.

Kā ziņota, ST tiesneša amats kļūs vakants pēc tam, kad pašreizējā ST priekšsēdētāja Ineta Ziemele kļūs par Eiropas Savienības tiesas (EST) tiesnesi.

Ziemele savu jauno darbu EST sāks pēc tam, kad būs devusi svinīgo zvērestu EST, bet līdz tam viņa turpinās darbu ST, šodien notikušajā preses konferencē pavēstīja pati Ziemele. Viņa atzīmēja, ka izskanējušais datums - 7. septembris - ir tiesneša iecelšanas datums, taču darbs tiks sākts tikai pēc zvēresta došanas. Kad tas notiks, vēl neesot zināms.

Tiesas priekšsēdētāja gan uzsvēra, ka Saeimai ir nepieciešams sākt meklēt jaunu ST tiesnesi, lai tiesa nepaliktu sešu tiesnešu sastāvā. "Tiesa tā var strādāt, jo kvorums ir pieci tiesneši, taču lietu apjoms katram tiesnesim pēdējos gados būtiski pieaug," atzīmēja Ziemele.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!