Foto: LETA

Par izmaiņām eksprezidentu sociālajās garantijās, ar kurām klajā nācis Valsts prezidents Andris Bērziņš, rosinot atteikties no dzīvokļa nodrošinājuma, tā vietā palielinot pensiju, pašlaik sniegti tikai matemātiski aprēķini, bet svarīgi ir arī citi argumenti, norādīja Saeimas Juridiskās komisijas vadītājas vietniece Inese Lībiņa-Egnere (RP).

Lībiņa-Egnere savulaik ir strādājusi Valsts prezidenta kancelejā, kad prezidenta amatu ieņēma Valdis Zatlers, kurš pēc prezidentūras beigām nodibināja partiju.

Bērziņa ierosinātās izmaiņas ceturtdien nodotas izskatīšanai tieši Saeimas Juridiskajai komisijai.

Pēc Lībiņas-Egneres sniegtā vērtējuma, ir ļoti labi, ka priekšlikumi no kancelejas nākuši Bērziņa prezidentūras termiņa sākumā, nevis prezidentūras beigu fāzē. "Jautājums ir svarīgs, viss ir debatējams Juridiskajā komisijā," teica deputāte.

Viņai pašlaik nav gatavas atbildes, vai atteikšanās no dzīvokļa nodrošināšanas ir solis samērīguma virzienā.

"Jautājums ir par to, kāpēc un kā mēs regulējam sociālās garantijas. Pašlaik pievienoti materiāli, kur vairāk izvērsts budžeta ieguvums, matemātiskais ieguvums, bet ir jāskatās plašāk un jāskatās mērķis, kāpēc dzīvesvieta tiek nodrošināta, un vai regulējums ar pensiju to var izdarīt. Anotācijā, izņemot iespējamos izdevumus budžetā, par samērīgumu īsti nav runāts. Gribu redzēt argumentāciju, kāpēc priekšlikums ir tieši tāds. Līdz šim Valsts prezidenta kanceleja par to ar frakcijām nav diskutējusi," komentēja deputāte.

Pēc viņas vārdiem, Zatlers savas prezidentūras laikā rosināja precizēt likumu, ka sociālo garantiju kārtību nosaka Ministru kabinets, tagad "ejam vienu regulējuma pakāpi tālāk – no Ministru kabineta to noteikt likumā".

Bērziņš ierosinājis arī atteikties no luksusa klases automašīnām, rosinot precizēt automašīnu iegādi, jo patlaban normatīvie akti neparedz tās izvēles kritērijus.

Patlaban likums noteic, ka bijušais Valsts prezidents saņem ikmēneša pensiju 50 procentu apmērā no Valsts prezidenta mēneša atalgojuma, lietošanā vienu valsts dzīvokli un automašīnu, kā arī sekretāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!