Foto: DELFI
Gripas intensitāte Latvijā sasniegusi vidēji 12,3 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju un salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu, kad šis rādītājs bija 3,8 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, gripas intensitāte pieaugusi trīs reizes, liecina Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) gripas un akūto augšējo elpceļu infekciju monitoringa dati.

Ambulatorajās monitoringa iestādēs pagājušajā nedēļā vērsušies 13 pacienti ar gripas klīniskiem simptomiem (Jelgavā -3, Jūrmalā - 2, Rīgā – 6, Daugavpilī - 2). Nevienā no pilsētām gripas intensitāte nepārsniedza 100 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju. Ja šis slieksnis tiek sasniegts, tad saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem tiek paziņots par gripas epidēmijas sākumu valstī.

Stacionārās monitoringa iestādes informēja, ka aizvadītajā nedēļā pavisam stacionēti 12 gripas pacienti: deviņi pacienti ar aizdomām par gripu un 3 pacienti ar gripas izraisītu pneimoniju. Valmierā hospitalizēts viens pacients, bet Rīgā - astoņi saslimušie ar gripu vai tās izraisītajām komplikācijām.

LIC epidemiologi uzskata, ka saslimušo skaits ar gripu noteikti ir lielāks, taču ne visas attiecīgās iestādes iesaistījušās monitoringā. Šobrīd gripas un akūto augšējo elpceļu infekciju monitoringa datus LIC epidemioloģiskajam dienestam sniedz 60 ģimenes ārsti, 11 slimnīcas, 40 skolas un 40 pirmskolas izglītības iestādes.
Pasaules veselības organizācijas apkopotie dati liecina, ka arī Eiropā vairākas valstis ziņojušas par gripas aktivitātes pieaugumu. Janvāra trešajā nedēļā, salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu, gripas pozitīvo paraugu īpatsvars uzraudzības tīkla ietvaros ir pieaudzis no 21% līdz 29%, informē LIC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!